Eάν το 2021 ήταν η χρονιά ανάπτυξης εμβολίων, το 2022 θα είναι μια χρονιά που θα χαρακτηρίζεται από εμβολιασμούς και αναμνηστικά εμβόλια, σύμφωνα με κορυφαίο ειδικό.

«Το 2022 θα είναι η χρονιά του εμβολιασμού — είτε για την πρώτη δόση για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε ενισχυτικοί εμβολιασμοί για όσους από εμάς έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο Τζερόμ Κιμ, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Εμβολίων, μιας ανεξάρτητης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ασχολείται με έρευνα για τα εμβόλια για τις φτωχές χώρες.

Ας ελπίσουμε ότι θα σηματοδοτήσει επίσης τη χρονιά που τα φάρμακα κατά της Covid θα έρθουν στο προσκήνιο και θα κάνουν τη θεραπεία πιο αποτελεσματική, είπε ο Κιμ στο «Street Signs Asia» του CNBC τη Δευτέρα.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε δύο αντιικά χάπια για τη θεραπεία της Covid-19 για επείγουσα χρήση, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στη μάχη κατά του κορωνοϊού που έχει σκοτώσει περισσότερους από 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τότε που εμφανίστηκε στα τέλη του 2019.

Λήψη εμβολίων σε όσους το χρειάζονται

Η βασική προτεραιότητα το 2022 είναι η λήψη εμβολίων σε άτομα που τα χρειάζονται — ειδικά σε εκείνους στις φτωχότερες χώρες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτά, είπε ο Κιμ.

«Ένα πραγματικά κρίσιμο σημείο που πρέπει να επισημάνουμε : η Όμικρον δεν είναι Ωμέγα και θα δούμε επιπλέον παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία και ελπίζουμε ότι θα γίνουμε πιο δίκαιοι στη χρήση των εμβολίων» υπογράμμισε.

«Όλο και περισσότερο, η προμήθεια [εμβολίων] δεν θα είναι το πρόβλημα. Το θέμα θα είναι: Ποιος μπορεί να πάρει αυτό το εμβόλιο στην αγκαλιά των ανθρώπων που χρειάζονται τον εμβολιασμό. Αυτό θα είναι το κλειδί για το 2022, θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι», είπε ο Κιμ, προσθέτοντας ότι υπάρχει «σημαντικός αριθμός ανθρώπων» σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, που δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση εμβολίου.

Περίπου το 58,3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του Covid, αλλά μόνο το 8,5% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με το Our World in Data.

Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει το «διαγνωστικό κενό»

Ο Κιμ τόνισε επίσης ένα λεγόμενο «διαγνωστικό κενό» στο στάδιο της διάγνωσης της Covid-19.

«Αυτό σημαίνει ότι σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, δεν κάνουν τόσα τεστ », είπε. Τέτοιες προσπάθειες γονιδιωματικής αλληλουχίας δειγμάτων κρουσμάτων κορωνοϊού βοηθούν στην παρακολούθηση νέων παραλλαγών.

Πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να γίνουν «πολύ καλύτερες στην αντιμετώπιση» ενός τέτοιου χάσματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης