Στις αρχές του 2022, οι παραγωγοί και εξαγωγείς κρασιού θα μπορούσαν να δουν την πρόσβασή τους στην κινεζική αγορά να απειλείται. Μετά την έναρξη ισχύος ενός νέου τελωνειακού κανονισμού για την είσοδο τροφίμων και ποτών στην επικράτεια της Κίνας, ακολουθούν ορισμένα βασικά σημεία που θα καθοδηγήσουν όσους δεν έχουν ακόμη εγγραφεί.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η ΚΕΟΣΟΕ, εάν και περίπλοκες, οι νέες διοικητικές διαδικασίες είναι δωρεάν, διευκρινίζουν οι κινεζικές αρχές.

Τον Απρίλιο του 2021, η Κίνα εξέδωσε δύο διατάγματα – το 248 και το 249 – που καθορίζουν τα νέα πρότυπα, δύο από τα οποία απαιτούν όλες οι ξένες εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και αποθήκευσης τροφίμων να είναι εγγεγραμμένες στη Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (GACC) και να συμπεριλάβουν τον κωδικό εγγραφής τους στην ετικέτα του προϊόντος. Ωστόσο, οι λεπτομερείς διαδικασίες για τον τρόπο απόκτησης των απαιτούμενων κωδικών εγγραφής δεν είχαν κυκλοφορήσει μέχρι τον Οκτώβριο και ο ιστότοπος εγγραφής για επιχειρήσεις που μπορούν να εγγραφούν μόνες τους δεν λειτουργούσε μέχρι τον Νοέμβριο.

Οι αυστηρές προθεσμίες και η αυστηρή διαδικασία εγγραφής, χωρίς σαφή εξήγηση στις διάφορες ξένες γλώσσες, έχουν προκαλέσει ανησυχία και σύγχυση σε οινοποιεία, εξαγωγείς, ακόμη και σε διπλωμάτες και διεθνείς εμπορικούς εκπροσώπους. Πολλοί από αυτούς παραπονέθηκαν για την έλλειψη καθοδήγησης και σαφήνειας, γνωρίζοντας ότι η κίνηση θεωρείται ως ένας πιθανός τρόπος να ευνοηθεί η τοπική παραγωγή σε βάρος των εισαγόμενων κρασιών.

Ποιες είναι οι αλλαγές;

Με το προηγούμενο καθεστώς, μόνο οι εισαγωγείς κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών απαιτείτο να συμπληρώσουν πληροφορίες για τα εισαγόμενα κρασιά, αλλά οι νέοι κανονισμοί που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο του 2021, απαιτούν από όλα τα οινοποιεία και τις εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και αποθήκευσης να συμπληρώσουν ένα νέο έντυπο, που περιέχει λεπτομερή ηλεκτρονική καταγραφή, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων όπως τοποθεσία παραγωγής , μεθόδους εργασίας ακόμη και παροχή νερού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δημοσίευσε το Wine Australia, όσον αφορά τη διαδικασία καταχώρισης, οι εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης κρασιού που εμπλέκονται στις εξαγωγές προς την Κίνα πρέπει να εγγραφούν στο GACC πριν το προϊόν εκτελωνιστεί στην Κίνα. Μπορεί να είναι εγκαταστάσεις όπου έχει πραγματοποιηθεί η συσκευασία, η εμφιάλωση, οι χώροι όπου το προϊόν έχει μεταφερθεί σε δοχεία χύδην ή στα δοχεία στα οποία εξάγεται.

Όσον αφορά τη διαδικασία επισήμανσης, το κρασί και τα αμπελοοινικά προϊόντα έτοιμα προς εξαγωγή, είτε συσκευασμένα, είτε εμφιαλωμένα ή φορτωμένα σε χύδην εμπορευματοκιβώτια, πρέπει να φέρουν τον αριθμό εγγραφής από την 1η Ιανουαρίου 2022. Οι επαγγελματίες που δεν θα ολοκληρώσουν αυτές τις διαδικασίες εγγραφής και επισήμανσης θα αποκλειστούν τα εμπορεύματά τους στο τελωνείο κατά την είσοδό τους στην Κίνα.

Οι νέοι κανόνες θεσπίστηκαν τον Απρίλιο, αλλά ο αγγλόφωνος ιστότοπος εγγραφής λειτούργησε μόλις τον Νοέμβριο, αφήνοντας λίγο χρόνο στους παραγωγούς για να συμπληρώσουν τη φόρμα.

Αυτό σημαίνει ότι οι αφίξεις κρασιού που προορίζονται για τη μεγαλύτερη γιορτή, δηλαδή την Πρωτοχρονιά της Κίνας θα επηρεαστούν σοβαρά. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού είναι ήδη τεταμένη λόγω των ελλείψεων σε εμπορευματοκιβώτια και λόγω της αύξησης των τιμών, γεγονότα που θα καθυστερήσουν τις αποστολές. Εάν επηρεαστούν τα λιμάνια από την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron της covid-19 σε όλο τον κόσμο, είναι πιθανό να επιβραδυνθούν ακόμη περισσότερο οι μελλοντικές αποστολές.

Αν και η ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων κανονισμών έχει οριστεί η 1η Ιανουαρίου 2022, η GACC συμφώνησε ότι η εφαρμογή θα πρέπει να ισχύει μόνο για προϊόντα που παράγονται την ή μετά την 1η Ιανουαρίου. Η αναβολή έγινε δεκτή μετά από παράπονα διπλωματών και αξιωματούχων του διεθνούς εμπορίου, οι οποίοι παραπονέθηκαν για έλλειψη χρόνου, όπως αναφέρει το Reuters. Στην περίπτωση των κρασιών και των οινοπνευματωδών ποτών, αυτό ισχύει επομένως για προϊόντα που εμφιαλώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2022. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η συμφωνία που επιτρέπει αυτή την παράταση δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση εγγραφής στο GACC και τη διασφάλιση του αριθμού εγγραφής είναι ασαφές, συνιστάται στους αιτούντες να εγγραφούν το συντομότερο δυνατό.

Πώς να εγγραφείτε;

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δημοσίευσε η Ομοσπονδία Εξαγωγέων Οίνου & Αλκοολούχων ποτών της Γαλλίας, τα προϊόντα έτοιμα προς εξαγωγή στην Κίνα ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες: προϊόντα υψηλού κινδύνου και προϊόντα χαμηλού κινδύνου. Τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά θεωρούνται προϊόντα χαμηλού κινδύνου και μπορούν να περάσουν από μια απλούστερη διαδικασία «αυτοεγγραφής» μέσω του συστήματος one-stop-shop της Κίνας για το διεθνές εμπόριο. Η εγγραφή θα πρέπει να εγκριθεί από το GACC πριν τεθεί σε ισχύ. Η πλατφόρμα εγγραφής των επιχειρήσεων εισαγωγής και τροφίμων της Κίνας για αυτοεγγραφή προσφέρεται επί του παρόντος στα Αγγλικά. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η αγγλική έκδοση είναι υπό δοκιμή, γεγονός που ενδέχεται να επιμηκύνει τη διαδικασία εγγραφής λόγω γλωσσικών προβλημάτων.

Να αναφέρουμε, εξάλλου, ότι η όλη διαδικασία είναι δωρεάν. Ως εκ τούτου, οι επαγγελματίες θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για τυχόν απάτες ή παρόμοιες πλατφόρμες που απαιτούν υψηλά τέλη εγγραφής. Συνιστάται επίσης στους αιτούντες να μην αναθέτουν σε τρίτους τη διαδικασία εγγραφής, όπως εισαγωγέα ή εμπορικό αντιπρόσωπο.

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να εγκριθεί η εγγραφή του;

Εδώ είναι το ακανθώδες ερώτημα. Αυτό το χρονικό πλαίσιο δεν προσδιορίστηκε και τα οινοποιεία που ενεγράφησαν διεθνώς, αναφέρουν ότι ο χρόνος ποικίλλει από μερικές εβδομάδες έως πάνω από έναν μήνα. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης εγγραφής, η οποία περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για το οινοποιείο, τον τόπο παραγωγής και το ίδιο το κρασί, τα κινεζικά τελωνεία συνήθως ζητούν διορθώσεις και πρόσθετες πληροφορίες εάν αυτή η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί σωστά. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τη λήψη των πληροφοριών, είναι αδύνατη η ηλεκτρονική τροποποίηση της φόρμας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO