Η Ikea στην Αγγλία περιέκοψε τα επιδόματα ασθενείας για το μη εμβολιασμένο προσωπικό που χρειάζεται να απομονωθεί λόγω της έκθεσής του στην Covid-19, προσχωρώντας σε έναν αυξανόμενο κατάλογο εταιρειών που αλλάζουν τους κανονισμούς τους.

Ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου αναγνώρισε ότι ήταν ένα «συναισθηματικά φορτισμένο θέμα», αλλά τόνισε ότι η πολιτική του έπρεπε να εξελιχθεί ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Από αυτήν την εβδομάδα, θα εφαρμοστούν οι περικοπές στα επιδόματα ασθενείας στη βρετανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης Wessex Water, ενώ και στις ΗΠΑ αρκετές μεγάλες εταιρείες έχουν αρχίσει να τιμωρούν τους εργαζομένους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ξεμένουν από προσωπικό λόγω νόσησης

Η επιλογή αυτή σχετίζεται και με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές εταιρείες που μετρούν πολλές απουσίες υπαλλήλων τους λόγω νόσησης αλλά και με τα αυξανόμενα κόστη.

Στην Ikea, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που υποχρεούνται να απομονωθούν πλέον θα λαμβάνουν μόλις 96,35 λίρες την εβδομάδα – το ελάχιστο νόμιμο επίδομα ασθενείας.

Οι μέσοι μισθοί στην Ikea είναι μεταξύ περίπου 400 και 450 λίρες, ανάλογα με την τοποθεσία και, όπως συμβαίνει σε πολλές εταιρείες, το προσωπικό λαμβάνει αυξημένα επιδόματα ασθενείας.

Η Ikea, η οποία απασχολεί περίπου 10.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Οι πλήρως εμβολιασμένοι συνάδελφοι ή όσοι αντιμετωπίζουν ελαφρά συμπτώματα θα λάβουν πλήρη αμοιβή για την αυτοαπομόνωση.

«Οι μη εμβολιασμένοι συνάδελφοι θα αμείβονται σύμφωνα με την πολιτική απουσίας της εταιρείας μας για αυτοαπομόνωση, ενώ η απομόνωση από στενή επαφή θα πληρώνεται με το Νόμο Ασθενείας (SSP).

«Εκτιμούμε ότι αυτό είναι ένα συναισθηματικά φορτισμένο θέμα και όλες οι περιστάσεις θα ληφθούν υπόψη κατά περίπτωση, επομένως οποιοσδήποτε αμφιβάλλει ή ανησυχεί για την κατάστασή του ενθαρρύνεται να μιλήσει με τον διευθυντή του.»

Τι ισχύει στην Αγγλία

Στην Αγγλία, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον δύο δόσεις δεν χρειάζεται να απομονωθούν εάν έχουν έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί με Covid-19. Τα μη εμβολιασμένα άτομα που έρχονται σε επαφή μέσω του κυβερνητικού συστήματος ελέγχου και ανίχνευσης πρέπει να εξακολουθούν να απομονώνονται βάσει νόμου.

Πολλές εταιρείες παραπονέθηκαν για ελλείψεις εργατικού δυναμικού καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και τώρα βλέπουν μαζικές απουσίες λόγω του πιο μολυσματικού στελέχους Όμικρον.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε τη Δευτέρα ότι τα δεδομένα εξακολουθούν να δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν πληγεί περισσότερο από την Όμικρον παραμένουν τα ανεμβολίαστα.

H περίπτωση της Wessex Water

Αυτή την εβδομάδα τίθεται σε ισχύ η αλλαγή του κανόνα αμοιβής ασθενείας της Wessex Water.

Οποιοσδήποτε εργαζόμενος χωρίς τουλάχιστον μία δόση εμβολιασμού κατά της Covid-19 – που δεν έχει έγκυρο ιατρικό λόγο – ή δεν έχει επιβεβαιωμένο ραντεβού εμβολιασμού, θα λάβει μόνο το νόμιμο επίδομα ασθενείας εάν χρειαστεί να απομονωθεί λόγω στενής επαφής με κάποιον που είναι θετικός.

Ένας εκπρόσωπος της Wessex Water είπε ότι οι απουσίες έχουν αυξηθεί στα ύψη φέτος: «Η συντριπτική πλειονότητα του εργατικού δυναμικού μας έχει εμβολιαστεί και είναι σημαντικό ως εταιρεία που παρέχει βασικές υπηρεσίες με βασικούς εργαζόμενους, οι υπόλοιποι εμβολιάζονται για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τους πελάτες και τους συναδέλφους τους.

«Οι απουσίες λόγω Covid έχουν διπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα, επομένως χρειαζόμαστε όλοι να είναι διαθέσιμοι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αδιάλειπτες βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή