Πλησιάζει η ώρα για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της New York Fed, Τζον Γουίλιαμς, αν και η δήλωση του δεν αιφνιδίασε προφανώς την αγορά, η οποία ερίζει μόνο για το πόσες θα είναι οι αυξήσεις μέσα στη χρονιά. Σήμα για αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής έστειλε και η επικεφαλής της San Francisco Fed, Μέρι Ντάλι.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Council on Foreign Relations, ο κ. Γουίλιαμς επεσήμανε πως το επόμενο βήμα στη μείωση της νομισματικής στήριξης της οικονομίας θα είναι η προσαρμογή των επιτοκίων σε πιο φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση με τα τωρινά, σχεδόν μηδενικά, επίπεδα. «Λαμβάνοντας υπόψη τα σαφή σημάδια μιας πολύ ισχυρής αγοράς εργασίας, πλησιάζουμε σε μια απόφαση για τη δρομολόγηση της διαδικασίας (μείωσης των επιτοκίων)» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τον ίδιο τόνο υιοθέτησε και η πρόεδρος της San Francisco Fed, η οποία παρέστη σε έτερη διαδικτυακή εκδήλωση της εφημερίδας New York Times. H κυρία Ντάλι, που είναι από τα πιο μετριοπαθή μέλη του συμβουλίου, υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα «θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την πολιτική της», καθώς –όπως παραδέχτηκε- υπάρχουν πολλά σημάδια πως ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να διορθωθεί από μόνος του.

Θυμίζουμε πως μόλις αυτή την εβδομάδα τα καινούργια στοιχεία έδειξαν νέο άλμα του πληθωρισμού με τον δείκτη CPI να «πιάνει» το 7%, στο υψηλότερο σημείο του εδώ και σαράντα χρόνια!

Πάντως, αμφότερα τα στελέχη της Fed απέφυγαν να πάρουν θέση αναφορικά με το «καυτό» ερώτημα των ημερών, ήτοι δηλαδή πόσες αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να περιμένει η αγορά μέσα στη χρονιά.

«Το timing των αποφάσεων αυτών θα βασιστεί στην προσεκτική μελέτη ενός ευρύ φάσματος στοιχείων και πληροφοριών, με βασικό γνώμονα τους στόχους της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών» περιορίστηκε μόνο να σχολιάσει ο κύριος Γουίλιαμς, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά των προθέσεων του. Αν και υποστήριξε πως η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, ώστε να αντέξει την αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ