Μια απότομη αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δικαιολογήσει την αύξηση των επιτοκίων στις αρχές του 2023, σύμφωνα με οικονομολόγους του Ομίλου ING.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές Bert Colijn και Carsten Brzeski, παρά το γεγονός  ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει τους μισθούς, τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και οι υψηλότεροι κατώτατοι μισθοί θα συμβάλουν  στην διαμόρφωσή του στο 3,5% φέτος και το επόμενο έτος.

Σε σημείωμά τους  προς του πελάτες, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η οικονομία της Ευρώπης έχει επουλωθεί πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν από την πανδημική ύφεση, ενισχύοντας την αγορά εργασίας.

Με τις προσδοκίες προσλήψεων ισχυρές και τις κενές θέσεις σε υψηλά επίπεδα, «φαίνεται ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού πρόκειται να παραμείνουν το κυρίαρχο οικονομικό θέμα του 2022», ανέφεραν. Επιπλέον, τα αυξημένα κέρδη στις τιμές καταναλωτή — επί του παρόντος στο 5% — θα ενισχύσουν τις απαιτήσεις των συνδικάτων.

«Είναι πολύ νωρίς, αλλά φαίνεται ότι η σχέση μεταξύ ανεργίας και πληθωρισμού γίνεται και πάλι πιο σημαντική», δήλωσαν οι Colijn και Brzeski. «Για την ΕΚΤ, αυτό θα είναι ένα σημαντικό επιχείρημα για μια αύξηση των επιτοκίων στις αρχές του 2023».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή