«Παρακαλώ μην αυξάνετε τα επιτόκια!». Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, από το «ψηφιακό βήμα» του Νταβός για να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ.

«Εάν οι μεγάλες οικονομίες πατήσουν φρένο ή κάνουν αναστροφή στη νομισματική τους πολιτική, θα υπάρξουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις. Θα παρουσιάσουν προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα φέρουν το κύριο βάρος», είπε ο Σι, κατηγορώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ότι με τη πολιτική που έχει εξαγγείλει θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη και διευρύνει τις ανισότητες.

Από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, η Fed αναμένεται να είναι η πιο επιθετική, με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να τιμολογούν τώρα έως και τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ταυτόχρονα να αρχίσει να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της σχεδόν 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Σι έχει λόγους να ανησυχεί για την πολιτική της Fed

Παρά τους δασμούς που ξεκίνησαν από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και συνεχίστηκαν υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν , οι Αμερικανοί εξακολουθούν να αγοράζουν επιθετικά κινεζικά προϊόντα. Μέχρι τον Νοέμβριο, η Κίνα ήταν η Νο. 1 πηγή εισαγόμενων αγαθών με 463 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας το Μεξικό με 350 δισεκατομμύρια δολάρια και τον Καναδά με 324 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Κρεγκ Μπόθαν, επικεφαλής οικονομολόγος “China+” στην Pantheon Macroeconomics, επεσήμανε ότι η ανάπτυξη των εξαγωγών βοήθησε την Κίνα να αντισταθμίσει την ασθενέστερη εγχώρια ανάπτυξη και να ενισχύσει τον μεταποιητικό της τομέα.

Η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να επιβραδύνεται, υποχωρώντας σε ρυθμό ανάπτυξης 4% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο από 4,9%. Τη Δευτέρα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε δύο επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή