Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα στοιχεία για το ΑΕΠ των μεγάλων οικονομιών να επιβαρύνουν κι άλλο το ήδη αρνητικό κλίμα που επικράτησε αυτήν την εβδομάδα. Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι οι εβδομαδιαίες απώλειες των DAX και CAC 40 ξεπέρασαν το 1,5%, έναντι 0,5% του FTSE 100.Πάντως, σήμερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 1%, με τις μετοχές του κλάδου των μεταλλείων να σημειώνουν πτώση 2,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 1,17% στις 7.466 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,32% στις 15.318 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,82% στις 6.965 μονάδες.Σε επίπεδο τίτλων, η ολλανδική εταιρεία φωτιστικών Signify έκανε άλμα άνω του 9% μετά από ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων, ενώ ο σουηδικός κολοσσός ένδυσης H&M κέρδισε 2,8%. Στον αντίποδα, η γερμανική εταιρεία χημικών Henkel σημείωσε πτώση 10% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Εντονες ανησυχίες για την οικονομία

Στα μάκρο της ημέρας, εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία που αφορούν στο τέταρτο τρίμηνο του 2021. Μάλιστα, αρκετοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η επόμενη ύφεση είναι προ των πυλών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το σύνολο της Ευρώπης. – κι αυτό, παρά τα εντυπωσιακά στοιχεία για τις οικονομίες της Γαλλίας και της Ισπανίας.Την ίδια στιγμή, πάντως, οι επιδόσεις τόσο της Γαλλίας όσο και της Ισπανίας – δεύτερης και τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης – ήταν εντυπωσιακές για το ίδιο διάστημα. Συγκεκριμένα, στην πρώτη, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 και, έτσι, ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του έτους διαμορφώθηκε στο 7%, που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 1969. Κι αυτό, αναμφίβολα, είναι κάτι που μπορεί να αξιοποιήσει και πολιτικά ο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου.

Εβδομαδιαίες απώλειες 1,9% στο ΧΑ

Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τελικά το βάρος του αρνητικού διεθνούς κλίματος δεν επέτρεψε στις αγοραστικές δυνάμεις της αγοράς να συντηρήσουν τις άμυνες στη ζώνη των 930 μονάδων, οι οποίες ήταν κρίσιμες στη λήξη της εβδομάδων.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 1,09% στις 924,42 μονάδες, με τον τζίρο να αυξάνεται στο τέλος στα 90 εκατ., καθώς οι αγοραστές προσπάθησαν να «μαζέψουν» το ενδοσυνεδριακό -1,75%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έχασε 1,9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές