Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τελικά το βάρος του αρνητικού διεθνούς κλίματος δεν επέτρεψε στις αγοραστικές δυνάμεις της αγοράς να συντηρήσουν τις άμυνες στη ζώνη των 930 μονάδων, οι οποίες ήταν κρίσιμες στη λήξη της εβδομάδων.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 1,09% στις 924,42 μονάδες, με τον τζίρο να αυξάνεται στο τέλος στα 90 εκατ., καθώς οι αγοραστές προσπάθησαν να «μαζέψουν» το ενδοσυνεδριακό -1,75%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έχασε 1,9%.

Υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις

Μετά από πρέσινγκ τριών εβδομάδων, το ΧΑ υπέκυψε την τέταρτη πτωτική εβδομάδων των διεθνών αγορών και παρασύρθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σήμερα, αλλά κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 920 μονάδων, τα οποία απειλήθηκαν ενδοσυνεδριακά.

Βέβαια, η επιδείνωση του ευρωπαϊκού κλίματος λόγω των απογοητευτικών στοιχείων που εμφάνισε η οικονομία της Γερμανίας, δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά, καθώς επανέρχεται το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη. Δηλαδή χαμηλοί ή και μηδενικοί ρυθμοί ανάπτυξης, με ταυτόχρονο υψηλό πληθωρισμό, ένα φαινόμενο που αντιμετώπισε η Ιαπωνία επί μία 20ετία τα προηγούμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί θα αυξηθεί η ζήτηση από «real money» επενδυτές για τα ελληνικά 10ετή

Βέβαια, η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε μια τέτοια παγίδα, καθώς όπως όλα δείχνουν οι ρυθμοί ανάπτυξής της θα είναι ισχυροί και το 2022. Ωστόσο, αυτό που θα την επηρεάσει είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα θέσει ως προτεραιότητα τον έλεγχο των τιμών καταναλωτή, η οποία είναι και ο καταστατικός της στόχος. Και αν συμβεί αυτό θα υπάρξει σύσφιξη της πολιτικής της, κάτι που θα επηρεάσει και την Ελλάδα.

Ανησυχίες για καθυστερήσεις

Ένας ακόμη παράγοντας πάντως που επηρέασε σήμερα την ελληνική αγορά είναι και η νομοθετική αδράνεια που θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση από την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί στην παρούσα η σταθερότητα της κυβέρνησης να μην απειλείται, όμως σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια δοκιμασία, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένει η αγορά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Jumbo υποχώρησε κατά 3,13%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη Motor Oil, την Aegean, τον ΟΠΑΠ, τη Λάμδα, τον Titan, την Coca Cola, τη ΔΕΗ, τον Μυτιληναίο, την Alpha Bank και τη ΓΕΚ Τέρνα, να ακολουθούν με σημαντικές απώλειες.

Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Σαράντης και Εθνική. Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στο +1,89%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες