Την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων επτά εβδομάδων κλείνει σήμερα το δολάριο, με τις τελευταίες αποφάσεις της Federal Reserve να τροφοδοτούν την ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος, όπως παραδοσιακά συμβαίνει σε περιόδους σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Για την εβδομάδα μέχρι στιγμής, το δολάριο έχει κερδίσει 1,7% έναντι του ευρώ, ενώ ο δείκτης δολαρίου – που καταγράφει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι «καλαθιού» ξένων νομισμάτων – εκτοξεύτηκε πάνω από τις 97 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020.

Με την αγορά να αναμένει τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις των 25 μ.β. εκάστη στα επιτόκια της Fed φέτος, το δολάριο αναμένεται να ανατιμηθεί κι άλλο, καθώς δεν θα είναι λίγα τα κεφάλαια που θα αναζητήσουν την ασφάλεια τόσο του νομίσματος όσο και των ομολόγων της χώρας ώστε να διατηρήσουν την αποδοτικότητά τους.

«Το δολάριο βρίσκεται σε υψηλά κύκλου και πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω καθώς οι διαφορές στα επιτόκια και τα αυξημένα επίπεδα αστάθειας της αγοράς παρέχουν υποστήριξη. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο στάδιο της κίνησης», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Kit Juckes. «Καθώς η παγκόσμια οικονομία βγαίνει από τα χειρότερα της πανδημίας του Covid φέτος, η εστίαση της αγοράς θα στραφεί στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και στην ανάπτυξη εκτός των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Η επίδραση στα εμπορεύματα

Λόγω του κεντρικού ρόλου του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, οι διακυμάνσεις της ισοτιμίας του διαχέονται και επηρεάζουν μεγάλο εύρος περιουσιακών στοιχείων, ιδίως των τιμών των εμπορευμάτων. Η άνοδος του μπορεί να φρενάρει το ράλι στις τιμές εμπορευμάτων που συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού φέτος.

Επίσης, δεν αποκλείεται άλλες κεντρικές τράπεζες να ακολουθήσουν τα βήματα της Fed για επιστροφή στην ομαλότητα, εξέλιξη που θα επηρεάσει εκ νέου την πορεία του δολαρίου.

Επίσης, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, αν το δολάριο συνεχίσει να κινείται ανοδικά και αν τα κρούσματα της Covid 19 σημειώσουν αλματώδη άνοδο, τότε θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το σενάριο ο δείκτης εμπορευμάτων θα καταγράψει πτώση. Στη συνέχεια, μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυναμώσει και το σενάριο για υψηλό πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές