Σήμερα θα έχουμε νέα για τον προσωρινό ανάδοχο του ΣΔΙΤ για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του τμήματος  Καλαμάτα– Ριζόμυλος –Πύλος– Μεθώνη του Οδικού άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, ενώ την Δευτέρα (εκτός απροόπτου) θα μάθουμε και τον προσωρινό ανάδοχος του  ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ.

Με λίγα λόγια, το παιχνίδι σκληραίνει μιας και οι ενδιαφερόμενοι κάνουν και ξανακάνουν υπολογισμούς μιας και πρέπει να ανταποκριθούν στα δεδομένα 40 διαγωνισμών ΣΔΙΤ (από τους οποίους οι μισοί προέρχονται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών).

Τα 4 πλοία

Η εταιρεία SAFE BULKERS PARTICIPATIONS PLC (συμφερόντων Πόλυ Χατζηιωάννου) που ετοιμάζεται να βγει στην αγορά με το ομολογιακό της δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ είναι εταιρεία χαρτοφυλακίου (holding company) με αποκλειστικό σκοπό την κυριότητα, άμεσα ή έμμεσα, μετοχών εταιρειών πλοιοκτητριών πλοίων ή μετοχών ναυλωτριών εταιρειών γυμνού πλοίου (bareboat charterers) ή μισθωτριών εταιρειών πλοίων υπό χρηματοδοτική μίσθωση (ship lessees), σχετικά με πλοία κάθε τύπου και κάθε εθνικότητας ή σημαίας.

Η εκδότρια θα διαθέσει τα αντληθησόμενα κεφάλαια της έκδοσης για την αγορά των ακόλουθων πλοίων: Koulitsa 2, Paraskevi 2, Venus Harmony και Troodos Air.  Η ίδια η εκδότρια συμμετέχει κατά 100% στο μετοχικό κεφάλαιο τεσσάρων (4) εταιρειών, ήτοι των Stalem Shipping Corporation, Napalem Shipping Corporation, Kastrolem Shipping Corporation και Vaslem Shipping Corporation, έκαστη εκ των οποίων θα αποκτήσει ένα από τα υπό εξαγορά πλοία.

Ο ρόλος του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο θεσμικός, ακριβοδίκαιος και αντικειμενικός κατά τα άλλα Ευάγγελος Βενιζέλος ζητάει (και δικαίως) την πολιτική κάλυψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπόθεση Novartis (με τους πολλαπλούς και διαφορετικούς χρωματισμούς και εντάσεις) την ίδια ώρα που η ηγεσία Ανδρουλάκη και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της επιλέγουν να κρατούν αποστάσεις ακόμη και από πρόσωπα και συμπεριφορές που συντηρούν ένα τοξικό κλίμα και μέσα στη Βουλή… Καλές οι προθέσεις για διακριτικές αποστάσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αλλά η εφαρμογή τους στον… δρόμο χωλαίνει. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η αυτονομία μιας πολιτικής παράταξης μπορεί να κατοχυρωθεί στη πράξη μόνο μέσα από καθαρές θέσεις που συνοδεύονται από νέες ρεαλιστικές εφαρμόσιμες δημόσιες πολιτικές στο έδαφος της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

 Συνωστισμός για σπουδές με δίδακτρα

250 αιτήσεις για 60 θέσεις. Η σχέση δεν αφορά διαγωνισμό για προσλήψεις αλλά για αποδοχή αιτήσεων για σπουδές στο ξενόγλωσσο τμήμα της Ιατρικής Σχολής που εγκαινιάζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο primeminister.gr διαβάζω: «Ο κ. Παπαϊωάννου ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εκπαιδευτικά σχέδια του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο των οποίων το ΑΠΘ έχει τη δυνατότητα σήμερα να προσφέρει ξενόγλωσσο πρόγραμμα Ιατρικής, με δίδακτρα, και να προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την επόμενη χρονιά έχουν υποβληθεί παραπάνω από 250 αιτήσεις για τις 60 θέσεις που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει».

Οι μετακινήσεις του «κοινωνικού ΠΑΣΟΚ»

Δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που κάνουν μια ενδιαφέρουσα διάκριση ανάμεσα στην Κεντροαριστερά και την  Σοσιαλδημοκρατία στην οποία ομνύουν τα στελέχη της νέας ηγετικής ομάδας στο Κίνημα Αλλαγής- ΠΑΣΟΚ και το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» που πιστό στην λογική «πάμε σαν άλλοτε…» θα θελήσει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες για νέες δουλειές που θα προέλθουν από τα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης έργα. Οι ίδιοι παρατηρητές προσκομίζουν και σειρά ενδεικτικών παραδειγμάτων όπως οι μηχανικοί για τα εκατοντάδες Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και οι μικρομεσαίοι της αλυσίδας των κατασκευών με το πρόγραμμα του Εξοικονομώ. Το «Κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» δεν έχει ενδοιασμούς στις μετακινήσεις του…

Το οικοσύστημα και οι εξαγορές

«Το πλήρωμα του χρόνου». Θα μπορούσε να κάνει και για τίτλο σε ένα κομμάτι για την «εισβολή» των ξένων επενδυτών στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας, όπου η μια εξαγορά διαδέχεται την άλλη και έπεται και συνέχεια… Η πρόταση τίτλου δεν ανήκει σε μένα αλλά στον Δημήτρη Καλαβρό – Γουσίου, ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Η πρόταση για τον τίτλο για όλους όσοι γνωρίζουν δεν είναι απλώς μια ιδέα της στιγμής. Σε μια αίθουσα του 123P – το πρόδρομο σχήμα του Found.ation, στην ίδρυση και τη στερέωση του οποίου συνέβαλε ο Δημήτρης Καλαβρός- Γουσίου- στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα (κάπου εκεί που ξεκινούσε ο Γολγοθάς των Μνημονίων) γνώρισα για πρώτη φορά τον Γιάννη Παπαδάκη, ως έναν ευγενικό και φιλόδοξο developer. Σε αυτή την αίθουσα επί της Πειραιώς (μετά το Γκάζι) εκείνη τη βραδιά ήταν συγκεντρωμένο το μισό …οικοσύστημα.  Τότε δεν  υπήρχαν ούτε τα funds του Equifund, ούτε οι διεθνείς επενδυτές που ανακάλυψαν χρόνια μετά τα ελληνικά μυαλά. Βεβαίως, υπήρχαν τα funds του JEREMIE που λειτούργησαν ως πραγματικοί σκαπανείς. Η πρωτοβουλία JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) που άνοιξε δρόμους σε μια πολύ δύσκολη χρονική περίοδο για την επιχειρηματικότητα και την οικονομία της χώρας πιστώνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (European Investment Fund – EIF), οργανικό μέλος του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank -EIB).

Αναστήματα αυτής της πολύ δύσκολης περιόδου ήταν και δύο εταιρείες – η εξαγορά της μίας, της Pollfish ανακοινώθηκε επισήμως, ενώ της άλλης, της Accusonus «ψήνεται». Από την φουρνιά αυτών των χρόνων (κάπου 100 εταιρείες με τον έναν ή άλλο τρόπο χρηματοδοτήθηκαν) αναδείχθηκαν μεταξύ 5-10 εταιρείες που βρήκαν τελικά το δρόμο τους με επιτυχημένα exits. Σήμερα, το εγχώριο οικοσύστημα όχι μόνο έχει ωριμάσει  και δείξει τις δυνατότητες του αλλά και έχει αποκτήσει στέρεα βάση εξωστρέφειας και ορατότητα σε διεθνή επίπεδο. Το ελληνικό οικοσύστημα όπως έχει ωριμάσει, έτσι έχουν ωριμάσει και οι ευκαιρίες που δεν αφήνουν να χαθούν οι ξένοι επενδυτές. Την ίδια στιγμή το ελληνικό οικοσύστημα επιβεβαιώνει και εκείνο ότι στην χώρας μας ισχύουν οι διεθνείς τάσεις. Το 10 % των εταιρειών που δέχονται χρηματοδοτήσεις βγαίνουν στον αφρό και αυτό μέσα σε μια χρονική περίοδο 7-9 χρόνια. Βεβαίως, υπάρχει και η προοπτική. Η ωριμότητα του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας θα φέρει καινούργιες φουρνιές επιτυχημένων εταιρειών και exits ανεβάζοντας και το ποσοστό της επιτυχίας ( το ποσοστό θα είναι λίγο πάνω από το 10 % στις 100 εταιρείες).

Ζήτησα από τον Δρ. Σπύρο Αρσένη, ο οποίος είναι επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας δύο λόγια για την έλευση των διεθνών επενδυτών στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

«Με μεγάλη χαρά παρακολουθούμε τον χορό εξαγορών των τελευταίων μηνών. Μας χαροποιεί ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα συνέβαλε σε πολλές από αυτές τις επιτυχίες. Να θυμηθούμε ότι η Pollfish υπήρξε ο πρώτος νικητής του 5ου διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας. Αυτές οι εξαγορές δείχνουν έμπρακτα ότι το ελληνικό σύστημα καινοτομίας έχει ωριμάσει και ότι οι ελληνικές startups  έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών. Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έχει ενεργοποιηθεί το δίκτυο των ομογενών και των στελεχών ελληνικής καταγωγής των μεγάλων πολυεθνικών οι οποίοι διαδραματίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στις εξαγορές. Πιστεύω ότι γρήγορα το οικοσύστημα καινοτομίας θα αποκτήσει την απαραίτητη κρίσιμη μάζα εμπείρων στελεχών και οι εξαγορές θα πολλαπλασιαστούν. Συγχαρητήρια σε όλες και όλους για τις μεγάλες επιτυχίες».

Έρευνες με κινητό

Η εταιρεία Pollfish είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες του ελληνικού οικοσυστήματος. Μια εταιρεία που ξεχώρισε από την αρχή της δραστηριοποίησης της όταν βρέθηκε να φιλοξενείται στα γραφεία του IQbility και κέρδισε με το σπαθί της το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας. Ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε η διαφοροποίηση της – το ιδιαίτερο προϊόν της. Αλλά και το θάρρος της να περάσει γρήγορα τον Ατλαντικό και να φτιάξει την βάση της στην Νέα Υόρκη, διατηρώντας το R&D της στην Αθήνα.

Χτες ανακοινώθηκε και επίσημα η εξαγορά της Pollfish από την Prodege, μια κορυφαία αμερικανική εταιρία διαδικτυακού μάρκετινγκ και παροχής δεδομένων αγοράς σε μεγάλες εταιρίες και διαφημιστικές. Η Prodege από το El Segundo της Καλιφόρνιας εξαγόρασε πλήρως την ελληνική εταιρεία έναντι ενός τιμήματος μεταξύ 70-80 εκατομμυρίων δολαρίων. Βεβαίως, ένα μέρος του δυναμικού της εταιρείας θα παραμείνει να δουλεύει από την Αθήνα.

Η Pollfish (www.pollfish.com) είναι μια ευέλικτη πλατφόρμα έρευνα αγοράς που προσφέρει real-time απαντήσεις σε μετακινούμενους καταναλωτές. Χρησιμοποιεί μια μοντέρνα μέθοδο δειγματοληψίας που ονομάζεται Organic Sampling, η οποία συγχωνεύει κινητή μεταφορά, τεχνητή νοημοσύνη και ένα τεράστιο δίκτυο κοινού. Μέσω αυτής, η Pollfish μπορεί να στοχεύσει υψηλά (πολύ) ακριβή τμήματα κοινού μέσα σε ένα δίκτυο 650 εκατομμυρίων ερωτηθέντων που εξαπλώνεται σε 160 χώρες παγκοσμίως και προσεγγίζεται σε 24 διαφορετικές γλώσσες. Με αυτόν τον τρόπο, η πλατφόρμα προσφέρει ποιότηκα δεδομένα με γρηγορότερη διάρκεια ολοκλήρωσης από ανταγωνιστικές έρευνες. Εμπιστευόμενα απο μάρκες, εταιρείες μέσων ενημέρωσης και πρακτορεία, τα δεδομένα της Pollfish έχουν χρησιμοποιηθεί στην συγγραφή άρθρων από κάθε σημαντική διαδικτυακη εφημερίδα στην Αμερική, όπως οι New York Times, Washington Post και Fox News.

Η ιδρυτική ομάδα της Pollfish 4μελής: Ο Γιάννης Παπαδάκης, ο Ζήσης Μπέλλας, ο Ανδρέας Βούρκος και ο Γιάννης Ζαούδης.

Περισσότερα εδώ .

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories