Η ΕΚΤ μπορεί να τερματίσει νωρίτερα το πρόγραμμα τόνωσης αλλά είναι απίθανο να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο τον Ιούλιο όπως αναμένουν οι επενδυτές, είπε στο Reuters ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Μάρτινς Κάζακς.

Οι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα μετά την επιθετική ρητορικής της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, ο Κάζακς που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, μετέφερε για μετά τον Ιούλιο μία κίνηση καθώς θα έπρεπε να προηγηθεί νωρίτερα τερματισμός του προγράμματος αγορών ομολόγων ή περιορισμός του. «Ο Ιούλιος συνεπάγεται ένα εξαιρετικά και ταχύ ρυθμό περιορισμού που δεν είναι πιθανός», είπε ο Κάζακς στη συνέντευξη. «Αλλά συνολικά στην παρούσα συγκυρία, να ονοματίσουμε ένα συγκεκριμένο μήνα θα ήταν πολύ πρόωρο».

Η ΕΚΤ έχει πει ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγορών “σύντομα πριν” αυξήσει το καταθετικό της επιτόκιο από το -0,5% ενώ η Λαγκάρντ και συνεργάτες της επιβεβαίωσαν αυτή τη δέσμευση τις τελευταίες ημέρες. Η αγορά περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο, ωστόσο, πηγές έχουν πει στο Reuters ότι είναι πιθανό αυτό να γίνει νωρίτερα, στην συνάντηση της 10ης Μαρτίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή