Με νέα περιοριστικά μέτρα ενισχύει το πλέγμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναστέλλοντας επειγόντως τις ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες του Sputnik και του RT/Russia Today (RT English, RT UK, RT Γερμανία, RT Γαλλία και RT Ισπανικά) στην ΕΕ έως ότου τερματιστεί η επέμβαση στην Ουκρανία τερματίζεται και έως ότου η Ρωσική Ομοσπονδία και τα μέσα που συνδέονται με αυτήν εγκαταλείψουν την τακτική της παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών εις βάρος της ΕΕ και των κρατών μελών της.

Το Sputnik και το Russia Today βρίσκονται υπό τον μόνιμο άμεσο ή έμμεσο έλεγχο των αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είναι καθοριστικής σημασίας για την προώθηση και την υποστήριξη της στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και για την αποσταθεροποίηση των γειτονικών της χωρών, επισημαίνει το Συμβούλιο της ΕΕ.

Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επιδοθεί σε μια συστηματική, διεθνή εκστρατεία παραπληροφόρησης, χειραγώγησης πληροφοριών και διαστρέβλωσης των γεγονότων, προκειμένου να ενισχύσει τη στρατηγική της για αποσταθεροποίηση των γειτονικών προς αυτήν χωρών, της ΕΕ και των κρατών μελών της.

Ειδικότερα, η παραπληροφόρηση και η χειραγώγηση της πληροφορίας έχουν επανειλημμένα και με συνέπεια στοχοποιήσει τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα -ιδίως κατά τις προεκλογικές περιόδους- την κοινωνία των πολιτών και τις ρωσικές μειονότητες φύλου και εθνικών μειονοτήτων, τους αιτούντες άσυλο και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Προκειμένου να δικαιολογήσει και να υποστηρίξει τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει προβεί σε συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών με στόχο την ΕΕ και τα γειτονικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών, διαστρεβλώνοντας και χειραγωγώντας τα γεγονότα.

Οι σημερινές αποφάσεις συμπληρώνουν το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει επίσης την παροχή εξοπλισμού και προμηθειών στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης (EPF), απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της ΕΕ και απαγόρευση πρόσβασης στα αεροδρόμια της ΕΕ από ρώσους αερομεταφορείς κάθε είδους, απαγόρευση των συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το SWIFT.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τις στρατιωτικές δυνάμεις από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, την κυριαρχία και ανεξαρτησία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

«Η συστηματική χειραγώγηση και παραποίηση πληροφοριών από το Κρεμλίνο εφαρμόζεται ως επιχειρησιακό εργαλείο στην επίθεσή του στην Ουκρανία. Είναι επίσης μια σημαντική και άμεση απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της Ένωσης. Σήμερα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ενάντια στην επιχείρηση χειραγώγησης του Πούτιν και κλείνοντας τη βρύση για τα ρωσικά κρατικά μέσα στην ΕΕ. Έχουμε ήδη επιβάλει κυρώσεις στην ηγεσία του RT, συμπεριλαμβανομένου του αρχισυντάκτη Simonyan, και είναι λογικό να στοχεύσουμε επίσης τις δραστηριότητες που διεξάγουν οι οργανισμοί εντός της ένωσης», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων