Στην έγκριση έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 668 εκατ. ευρώ προς την Ουκρανία προχώρησε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν άμεσα από τη χώρα για την αγορά τροφίμων, ιατροφαρμακευτικού υλικού, ακόμη και καυσίμων που χρειάζεται εν μέσω πολέμου.

Τα κονδύλια από την ΕΤΕπ αναμένεται να απελευθερωθούν ταχύτατα, μέσα στις επόμενες ημέρες. Θα διοχετευτούν δε, μέσα από δύο δάνεια που είχαν διαμορφωθεί και τα οποία επρόκειτο να κατευθυνθούν προς τον αγροτικό τομέα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι χρειάζεται για να στηρίξουμε την Ουκρανία» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ, επισημαίνοντας πως «με την ζωτικής σημασίας στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχηματίσαμε μαζί ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό πακέτο που θα είναι τμήμα της γενικότερης άμεσης απάντησης της Ε.Ε. (στην κρίση)».

Πραγματικά, τα συγκεκριμένα κονδύλια είναι το πρώτο τμήμα του έκτακτου Πακέτου Αλληλεγγύης προς την Ουκρανία της ΕΤΕπ, που σταδιακά θα χρηματοδοτήσει και άλλους τομείς της χώρας, όπως και ζωτικές υποδομές που θα πληγούν από τον πόλεμο.

Η ανοικοδόμηση και οι πρόσφυγες

«Αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα χρειαστούμε βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας και τω υποδομών που θα έχουν καταστραφεί». Σύμφωνα με τον κύριο Χόιερ, η ΕΤΕπ σχεδιάζει να επιταχύνει την παράδοση 1,3 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο της Τράπεζας είναι και η στήριξη των γειτονικών κρατών που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο βάρος της υποδοχής των προσφύγων. Για το λόγο αυτό υπάρχουν στα σκαριά σχέδια για την χρηματοοικονομική και τεχνική υποστήριξη των εν λόγω κρατών. «Σκοπεύουμε να παρέμβουμε για να βοηθήσουμε όλες τις πληγείσες χώρες, είτε εντός της Ε.Ε. είτε στη γειτονιά της, που επιβαρύνονται με την άφιξη των προσφύγων από την Ουκρανία, αλλά και την οικονομική ζημιά που τους έφερε αυτός ο φοβερός πόλεμος» τόνισε ο επικεφαλής της Τράπεζας.

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι τώρα 1,3 εκατ. Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει άρον-άρον τη χώρα τους προσπαθώντας να σωθούν από τον πόλεμο, ένας αριθμός που εκτιμάται πως θα ανέβει στα 4 εκατ. μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την απαγόρευσή του – Η νομική αμφισβήτηση
Διεθνή |

Η απαγόρευση του TikTok και η μεγάλη εικόνα - Το πρόβλημα των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Οι πηγές πληροφόρησης των Αμερικανών έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά - Tο πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά με το TikTok, ωστόσο είναι κάτι που ξεπερνά κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης