Κοκκίνησε το ταμπλό σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και οι αγορές κατάφεραν να ξεφύγουν από τα χαμηλά ημέρας δεδομένου πως ενδοσυνεδριακά είχαν βρεθεί να χάνουν πάνω από 3%. Κυρίαρχο θέμα συζήτησης η πιθανότητα διεύρυνσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας με στόχαστρο αυτή τη φορά τον νευραλγικό ενεργειακό τομέα.

Η Ευρώπη είναι σαφώς διχασμένη απέναντι σε μια τέτοια προοπτική. Μάλιστα ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, είπε ένα ξεκάθαρο «όχι», εξηγώντας πως η Ευρώπη πολύ απλά δεν έχει για την ώρα εναλλακτικές λύσεις για να διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια για τις ανάγκες βιομηχανιών και νοικοκυριών.

Το βαρύ κλίμα εξαπλώθηκε σε όλες τις αγορές της περιοχής. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, που την περασμένη εβδομάδα μέτρησε συνολικές απώλειες της τάξεως του 7%, υποχώρησε περαιτέρω κατά 1,1% στις 471,14 μονάδες. Μάλιστα, οι μετοχές των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών έχασαν πάνω από 3%, σε αντιδιαστολή με τις πετρελαϊκές μετοχές που επιδόθηκαν σε ένα μίνι ράλι με άνοδο άνω του 4%.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με απώλειες 1,98% στις 12.834,65 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 1,31% στις 5.982,27 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 προσγειώθηκε στις 6.959,48 μονάδες μειωμένος κατά 0,40%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε πτώση κατά 1,36% στις 22.160,28 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7.644,60 μονάδες χάνοντας 0,99%.

Κόντρα στην ελεύθερη πτώση των χρηματιστηρίων, τα commodities συνέχισαν το ανοδικό τους ράλι, με πρωταγωνιστή βέβαια κυρίως το πετρέλαιο.

To Brent βρέθηκε μία ανάσα από το όριο των 140 δολαρίων, στα 139,13 δολάρια το βαρέλι, ήτοι το υψηλότερο σημείο του από τον Ιούλιο του 2008, αν και σταδιακά επανήλθε και πάλι κάτω από τα 130 δολάρια. Αυτή την ώρα βρίσκεται κοντά στα 125 δολάρια. Αντιστοίχως το αμερικανικό WTI πλησιάζει τα 121 δολάρια το βαρέλι, αν και νωρίτερα «έσπασε» πρόσκαιρα το φράγμα των 130 δολαρίων.

Αναλόγως μεγάλα κέρδη συνεχίζουν να καταγράφουν τα μέταλλα. Ο χρυσός «έπιασε» προσωρινά τα 2.000 δολάρια την ουγγιά πριν υποχωρήσει πιο χαμηλά, στα 1.990  δολάρια. Αναλόγως, σε ανοδική πορεία βρίσκονται και τα αγροτικά προϊόντα και κυρίως τα σιτηρά, δεδομένου πως Ρωσία και Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των προμηθειών σιταριού.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε μετά από 4 ώρες συζήτησης και ο τρίτος γύρος των συνομιλιών Ρώσων και Ουκρανών, με ελάχιστη πρόοδο μόνο αναφορικά με το ζήτημα της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή έξοδο των εγκλωβισμένων πολιτών. Στο πολεμικό μέτωπο ωστόσο οι εχθροπραξίες συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές