Η αμερικανική οικονομία διανύει περίοδο αποπληθωρισμού. Η Fed στην ερχόμενη σύσκεψη της (15-16 Μαρτίου), αναμένεται να ξεκινήσει έναν κύκλο αυξήσεων επιτοκίων (ξεκινώντας από 0,25% για τον Μάρτιο) στην προσπάθεια της να χαλιναγωγήσει την ανοδική του πορεία.

Οι πρόσφατες εξελίξεις με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα, αρχίζει και επηρεάζει σιγά σιγά ολοένα και περισσότερα μέλη της, προτρέποντάς τα σε επαναξιολόγηση και πιθανή υιοθέτηση πιο “Dovish” (χαλαρή στάση απέναντι στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού) προσεγγίσεων, γεγονός το οποίο έχει ήδη αποτυπωθεί στην αγορά.

Πριν το ξέσπασμα του πολέμου, η αγορά είχε προκαταβάλει περίπου 8 με 9 διαδοχικά “Rate hikes” ύψους 0,25% για τον επόμενο 1,5 χρόνο.

Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί, με την αγορά να έχει προκαταβάλει σχεδόν 6 διαδοχικά “Rate hikes” ύψους 0,25% για το ίδιο διάστημα. Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν ο πληθωρισμός έχει φτάσει στα ανώτατα επίπεδά του (current levels of last report = 7,9%) ή αν η ξέφρενη ανοδική πορεία του συνεχίζει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πόλεμος θα συμβάλει δραστικά στην κλιμάκωση της ανοδικής του πορείας, καθώς επίσης και στην παράταση των παρατηρούμενων υψηλών τιμών του. Η Fed αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει ένα καίριο ζήτημα το όποιο πρέπει να λύσει όσο πιο ομαλά γίνεται.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνάντηση της ανέφερε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μην αιφνιδιάσει τις αγορές. Παρόλα αυτά, το ξέσπασμα ενός πολέμου σε συνδυασμό με την περαιτέρω αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων που μπορεί να αποφέρει, ήταν σίγουρα κάτι το οποίο δεν είχε ως δεδομένο εκείνη τη χρονική στιγμή. Από την άλλη μεριά, η υψηλή αβεβαιότητα που παρατηρείται στην αγορά σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία των δεικτών από την αρχή της νέας χρονιάς, κάνει έναν ενδεχόμενο αιφνιδιασμό της αγοράς (αύξηση επιτοκίων 0,5% αντί 0,25%) να μοιάζει με σενάριο καταστροφής. Η Fed λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θα ανακοινώσει την απόφαση της στην ερχόμενη συνεδρίαση της στα μέσα του μήνα (15-16 Μαρτίου). Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αγορά αναμένει να μην αιφνιδιαστεί από την Fed στην ερχόμενη συνεδρίαση (0,25% επιτόκιο όπως έχει ανακοινωθεί) λόγω της παραπάνω αβεβαιότητας που δημιουργεί ο εν εξελίξει πόλεμος.

Γενικότερα, η υψηλή απόδοση των fixed incomes, του χρυσού σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία του δολαρίου, επιβεβαιώνουν το αποπληθωριστικό κλίμα που επικρατεί στην Αμερική από την αρχή της χρονιάς. Το ίδιο κλίμα αναμένεται να επεκταθεί και το ερχόμενο 3-μηνο (Q2) στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Τεχνικά, ο δείκτης SP500 εμφανίζει υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας, σχετικά υψηλό όγκο συναλλαγών και μια καθοδική τάση από την αρχή της χρονιάς. Ο συνδυασμός αυτών των 3 στοιχείων μπορεί να ερμηνευθεί ως bearish (πτωτική πορεία). Παρόλα αυτά, η αποδεδειγμένα υψηλή ευαισθησία της αγοράς στις κινήσεις και αποφάσεις της Fed, τονίζουν ότι εκείνη έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο και επικεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών στην ερχόμενη συνεδρίαση της.

Ο κ. Ευάγγελος Μ. Σφακιανάκης είναι υποψήφιος διδάκτορας Χρηματοοικονομικών στο Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Portfolio Manager Συμβουλευτικών Εταιρειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts