Μια νέα και λίαν επικερδή εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας ήταν η υπόσχεση που είχε δώσει, χρόνια πριν, ο Ντόναλντ Τραμπ στους Βρετανούς, προκειμένου να στηρίξει την… ανεξαρτησία τους από την Ε.Ε. Έκτοτε το Brexit δρομολογήθηκε χωρίς τελικά ο πρώην πλανητάρχης να υλοποιήσει την υπόσχεση του με τις διμερείς συνομιλίες να κυλούν με ρυθμό χελώνας.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει επιτέλους την ερχόμενη εβδομάδα, με την επίσημη έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων για την δημιουργία ενός νέου εμπορικού συμφώνου. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 21 Μαρτίου στη Βαλτιμόρη, με τον επόμενο γύρο να έχει από τώρα οριστεί για το Λονδίνο, σε λίγες εβδομάδες.

«Οι διαταλαντικός διάλογος στοχεύει στην εμβάθυνση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων και στην ενίσχυση της ήδη ισχυρής, ύψους 200 δισ. στερλίνων συνεργασίας μας» σχολίασε χαρακτηριστικά η βρετανική κυβέρνηση.

Στη λίστα των θεμάτων είναι η διευκόλυνση των εμπορικών ροών για την μείωση των καθυστερήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, η προώθηση του digital εμπορίου, η υποστήριξη του εργατικού δυναμικού και των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως και η διαδικασία απολιγνιτοποίησης των οικονομιών.

Πάντως, επικριτές σχολιάζουν πως, όχι μόνο οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με σημαντική καθυστέρηση, αλλά ουσιαστικά θα χρειαστούν χρόνια να ολοκληρωθούν και να διαμορφώσουν ένα συλλογικό κείμενο. Και βέβαια είναι αμφίβολο αν η στενότερη εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ θα καταφέρει να αντισταθμίσει για τη βρετανική οικονομία και αγορά την… χασούρα που θα μετρήσει από την έξοδο της από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή