Η επιτροπή χαλκού του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου συνέστησε την απαγόρευση νέων προμηθειών ρωσικού μετάλλου από το χρηματιστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι αν η απόφαση αυτή εφαρμοστεί θα προκληθούν κλυδωνισμοί στη αγορά.

Η επιτροπή, η οποία διαδραματίζει μόνο συμβουλευτικό ρόλο στο LME, ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την Παρασκευή για να προτείνει ότι το χρηματιστήριο δεν πρέπει να επιτρέπει νέες παραδόσεις ρωσικού χαλκού στις αποθήκες του, είπαν πηγές με γνώση του θέματος, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς η συζήτηση δεν ήταν δημόσια .

Το χρηματιστήριο είπε ότι δεν σκοπεύει επί του παρόντος να λάβει καμία ενέργεια που υπερβαίνει το πεδίο των ρωσικών κυρώσεων, όπως η επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία του μετάλλου που παράγεται από τη Ρωσία στο σύστημα LME.

«Ο αντίκτυπος της λήψης τέτοιων μέτρων δεν θα περιοριστεί μόνο στις δραστηριότητες του LME, αλλά θα επεκταθεί σε όλους όσους συμμετέχουν στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Προτεραιότητά μας είναι να διατηρήσουμε μια εύρυθμη αγορά προς όφελος όλων των συμμετεχόντων στην αγορά και, ως εκ τούτου, θα διατηρήσουμε αυτή την απόφαση υπό συνεχή επανεξέταση καθώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Το LME αρνήθηκε να σχολιάσει τις συζητήσεις της επιτροπής χαλκού, η οποία περιλαμβάνει μια διατομή της παγκόσμιας βιομηχανίας χαλκού, από τους ανθρακωρύχους έως τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Η Ρωσία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής. Αλλά ο ρόλος της στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου είναι πιο σημαντικός, καθώς είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας εξευγενισμένου μετάλλου χαλκού, της μορφής που μπορεί να παραδοθεί στο χρηματιστήριο, μετά τη Χιλή και την Ιαπωνία.

Το μέταλλο από Ρώσους παραγωγούς όπως η MMC Norilsk Nickel PJSC και η Ural Mining and Metallurgical Co OJSC αντιπροσώπευε ιστορικά ένα σημαντικό μερίδιο του χαλκού στις αποθήκες LME.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές