Σε ηχηρή παρέμβαση στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των 27 Ηγετών της Ε.Ε. προχώρησε η Eurelectric, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία της Ενωμένης Ευρώπης την ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αλλά και συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των καταναλωτών.

Η Eurelectric εκπροσωπεί ενώσεις εταιρειών ρεύματος από 32 χώρες της Ευρώπης εκφράζοντας τα συμφέροντα 3.500 επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και η ΔΕΗ και από χθες την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής των 27 Αρχηγών Κρατών – Μελών της Ε.Ε. εξέδωσε ανακοίνωση και κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουμένου κατάσταση στην αγορά ενέργειας» καλεί τους πολιτικούς να υιοθετήσουν τα μέτρα που προτείνει.

Μεταξύ άλλων στα αμέσου δράσεως μέτρα είναι και η επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή χονδρεμπορικής αγοράς του φυσικού αερίου, τη μείωση των φόρων και των εισφορών στην ηλεκτρική ενέργειας και τον περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου με παρεμβάσεις για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας συστήνουν επίσης στους Ηγέτες της Ε.Ε. να αποφύγουν τη φορολόγηση των κερδών και άλλα μέτρα που στρεβλώνουν την αγορά και αποθαρρύνουν τους επενδυτές. Ζητούν επίσης μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς.

Η Eurelectric καλεί επίσης την Ε.Ε. να δώσει προτεραιότητα στην ηλεκτροκίνηση, την επιτάχυνση της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και άλλων πηγών ενέργειας ουδέτερων ως προς τις εκπομπές άνθρακα, την ταχύτερη αδειοδότηση τέτοιων έργων, ενώ στα μέτρα που προτείνει για την απαλλαγή από το CO2 είναι και η εφαρμογή πολιτικών για την ταχύτερη εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ενεργειακών ανακαινίσεων κτιρίων αλλά και τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων για ατομικούς λέβητες φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια