Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν μια μεγάλη συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Βάσει της συμφωνίας οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην ΕΕ τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια επιπλέον κυβικά μέτρα καυσίμου – γνωστού ως LNG – μέχρι το τέλος του έτους.

Το μπλοκ έχει ήδη πει ότι θα μειώσει τη χρήση του ρωσικού φυσικού αερίου ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό θα σημαίνει αύξηση των εισαγωγών και παραγωγή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες.

Ολόκληρη η συμφωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια. Επιβεβαιώνουμε την κοινή μας δέσμευση για την ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα της Ευρώπης και για την επιτάχυνση της παγκόσμιας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Καταδικάζοντας με τον πιο έντονο τρόπο την περαιτέρω εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Συμμεριζόμαστε τον στόχο της αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή ασφάλεια – να διασφαλίσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ και της Ουκρανίας. Χαιρετίζουμε τη συνεχιζόμενη πρόοδο προς τη φυσική ενοποίηση της Ουκρανίας με τις ενεργειακές αγορές της ΕΕ. Η ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα της ΕΕ και της Ουκρανίας είναι ουσιαστικής σημασίας για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Μέσω της κοινής ευρωπαϊκής δράσης για πιο προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια (REPowerEU), η ΕΕ επιβεβαίωσε τον στόχο της να επιτύχει την ανεξαρτησία από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το τέλος της δεκαετίας, αντικαθιστώντας τα με σταθερά, οικονομικά προσιτά, αξιόπιστα και καθαρά ενεργειακά αποθέματα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ.

Η Συμφωνία του Παρισιού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν δεσμευτεί να εκπληρώσουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, να επιτύχουν τον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και να διατηρήσουν το όριο 1,5 βαθμού Κελσίου στην άνοδο της θερμοκρασίας εφικτό, μεταξύ άλλων μέσω μιας ταχείας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , και ενεργειακή απόδοση. Αυτές οι πολιτικές και τεχνολογίες θα συμβάλουν επίσης στην ανεξαρτησία της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Το φυσικό αέριο παραμένει σημαντικό μέρος του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ στην πράσινη μετάβαση, μεταξύ άλλων με τη διασφάλιση της μείωσης της έντασης του άνθρακα με την πάροδο του χρόνου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνουν τη στρατηγική ενεργειακή συνεργασία για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Μοιραζόμαστε τις προσπάθειες για τη διάθεση σταθερών, προσιτών, αξιόπιστων και καθαρών ενεργειακών προμηθειών σε πολίτες και επιχειρήσεις στην ΕΕ και στις γειτονικές χώρες εταίρους της. Σε αυτό το πλαίσιο, καθιερώνουμε μια άμεση συνεργασία για την αντιμετώπιση του στόχου έκτακτης ενεργειακής ασφάλειας για την εξασφάλιση κατάλληλων επιπέδων αποθήκευσης αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα και του επόμενου. Θα συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία σε άλλα μέτρα για την επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Ειδική Ομάδα για την Ενεργειακή Ασφάλεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσουν αμέσως μια κοινή Task Force για την Ενεργειακή Ασφάλεια για να καθορίσουν τις παραμέτρους αυτής της συνεργασίας και να εκτελέσουν την εφαρμογή της. Η Task Force θα προεδρεύεται από έναν εκπρόσωπο από τον Λευκό Οίκο και έναν εκπρόσωπο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτή η Task Force θα επικεντρωθεί στα ακόλουθα επείγοντα ζητήματα:

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με διεθνείς εταίρους, πρόσθετους όγκους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για την αγορά της ΕΕ τουλάχιστον 15 bcm το 2022 με αναμενόμενες αυξήσεις στο μέλλον.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταβάλουν προσπάθειες για να μειώσουν την ένταση αερίων θερμοκηπίου όλων των νέων υποδομών LNG και των σχετικών αγωγών, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης καθαρής ενέργειας για την τροφοδοσία επιτόπιων εργασιών, της μείωσης της διαρροής μεθανίου και της κατασκευής καθαρού και ανανεώσιμου υδρογόνου έτοιμη υποδομή.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να διατηρήσουν ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον με διαδικασίες για την επανεξέταση και την ταχεία δράση επί των αιτήσεων για να επιτραπεί οποιαδήποτε πρόσθετη εξαγωγική ικανότητα LNG που θα χρειαζόταν για την επίτευξη αυτού του στόχου έκτακτης ανάγκης ενεργειακής ασφάλειας και την υποστήριξη των στόχων RePowerEU, επιβεβαιώνοντας την κοινή αποφασιστικότητα για τερματισμό της ΕΕ εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ για να επιταχύνει τις ρυθμιστικές διαδικασίες τους για την επανεξέταση και τον καθορισμό εγκρίσεων για υποδομές εισαγωγής LNG, για τη συμπερίληψη χερσαίων εγκαταστάσεων και σχετικών αγωγών για την υποστήριξη εισαγωγών με χρήση πλωτών μονάδων αποθήκευσης πλοίων επαναεριοποίησης και σταθερών τερματικών εισαγωγών LNG.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους φορείς της αγοράς για να συγκεντρώσει τη ζήτηση μέσω μιας νεοσύστατης Ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ για πρόσθετους όγκους μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2022. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει επίσης μακροπρόθεσμους μηχανισμούς συμβάσεων και θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να ενθαρρύνει σχετικές σύναψη συμβάσεων για την υποστήριξη των τελικών επενδυτικών αποφάσεων σε υποδομές εξαγωγών και εισαγωγών LNG.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη διασφάλιση σταθερής ζήτησης για πρόσθετο LNG των ΗΠΑ έως τουλάχιστον το 2030 περίπου 50 bcm/έτος, με την κατανόηση ότι η φόρμουλα τιμής των προμηθειών LNG στην ΕΕ θα πρέπει να αντικατοπτρίζει μακροπρόθεσμα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς, και σταθερότητα της συνεργασίας από την πλευρά της ζήτησης και της προσφοράς και ότι αυτή η ανάπτυξη είναι συνεπής με τους κοινούς καθαρούς μηδενικούς στόχους μας. Ειδικότερα, ο τύπος τιμής θα πρέπει να περιλαμβάνει την εξέταση της τιμής σημείου φυσικού αερίου Henry Hub και άλλους σταθεροποιητικούς παράγοντες.
  • Η ΕΕ προετοιμάζει ένα αναβαθμισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού και αποθήκευσης. Αυτό θα ενισχύσει τη βεβαιότητα και την προβλεψιμότητα όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις ανάγκες αποθήκευσης και θα εξασφαλίσει στενότερη συνεργασία εντός της ΕΕ και των γειτονικών χωρών εταίρων της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει κανονισμό για την αποθήκευση ενέργειας για να διασφαλίσει ότι η υφιστάμενη υποδομή αποθήκευσης θα πληρωθεί έως και το 90% της χωρητικότητάς της έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, με ειδικές σταδιακές διατάξεις για το 2022. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντονιστεί με τα κράτη μέλη και παρέχουν διαφάνεια όσον αφορά τη διαθέσιμη χωρητικότητα LNG στα τερματικά της ΕΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δεσμεύσουν βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, να διατυπώσουν άμεσες συστάσεις που θα μειώσουν τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου μέσω της επιτάχυνσης της ανάπτυξης στην αγορά και της χρήσης τεχνολογιών και μέτρων καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως:

  • Συνεργασία σε τεχνολογίες και λύσεις ενεργειακής απόδοσης, όπως η αύξηση των συσκευών ανταπόκρισης στη ζήτηση (όπως οι έξυπνοι θερμοστάτες) και η εγκατάσταση και εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, η κλιμάκωση των προμηθειών για εξοπλισμό καθαρής ενέργειας, η επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες και η αλλαγή καυσίμου από ορυκτά καύσιμα.
  • Επίσπευση σχεδιασμού και έγκρισης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων αιολικών τεχνολογιών.
  • Ανάπτυξη στρατηγικής για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού για την υποστήριξη της ταχείας ανάπτυξης τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
  • Συνεργασία για την προώθηση της παραγωγής και χρήσης καθαρού και ανανεώσιμου υδρογόνου για την αντικατάσταση των αμείωτων ορυκτών καυσίμων και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μεταξύ άλλων με την επένδυση στην ανάπτυξη τεχνολογίας και την υποστήριξη υποδομών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την προώθηση μέτρων που μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου μεγιστοποιώντας την παραγωγή και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων με τη μείωση των ποσοστών περικοπής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένες να διαπραγματευτούν και στη συνέχεια να εφαρμόσουν έναν φιλόδοξο Παγκόσμιο Διακανονισμό για το Εμπόριο Χάλυβα και Αλουμινίου με βάση τις εκπομπές που ενθαρρύνει τη βιομηχανική απαλλαγή από τον άνθρακα και μειώνει τη ζήτηση ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης