Η πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα γνώριζε για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας, αλλά απέτυχε να λάβει κατάλληλα μέτρα παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει δημόσια σταθερή υπερασπιστής των γυναικών-θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης.

Αυτό υποστηρίζουν πρώην και νυν υπάλληλοι της Τράπεζας, που επικαλείται η Wall Street Journal.

Η υπόθεση

Η Γκεοργκίεβα, νυν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συμφώνησε το 2018 να παρατείνει τη θητεία του τότε επικεφαλής της τράπεζας στην Ινδονησία, ακόμη και μετά τις καταγγελίες από υπαλλήλους για την ανάρμοστη συμπεριφορά του, η οποία μάλιστα συνεχίστηκε – σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Τσάβες αντιμετώπισε πολλές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, οι οποίες οδήγησαν σε έρευνα τριών ετών και σε μια συγγνώμη από την Παγκόσμια Τράπεζα προς τις γυναίκες-θύματα.

Σημειώνεται ότι, έχοντας αποχωρήσει από την Παγκόσμια Τράπεζα, ο Τσάβες προηγείται τώρα των δημοσκοπήσεων για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Κόστα Ρίκα στις εκλογές της 3ης Απριλίου.

Οι καταγγελίες

Τουλάχιστον έξι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων άμεσα υφισταμένων του που ήταν κοντά στην ηλικία των 20 και είχαν πιάσει την πρώτη τους δουλειά στην Παγκόσμια Τράπεζα, κατέθεσαν στους ερευνητές της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον για τις πράξεις του Τσάβες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, που περιλάμβαναν πρόστυχα σχόλια, απόπειρες για φιλί και ανεπιθύμητες προσκλήσεις σε ξενοδοχεία και διακοπές.

Ο πρώην τοπικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, αποδίδοντας τις καταγγελίες σε «πολιτισμικές διαφορές και συμπεριφορές που, για άλλους ανθρώπους, δεν θα ήταν προσβλητικές».

Πάντως, ο Τσάβες υποβιβάστηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα για «ανάρμοστη συμπεριφορά» το 2019 – και αμέσως μετά αποχώρησε. Η προσφυγή δύο εργαζομένων που είχαν κατηγορήσει τον Τσάβες για παρενόχληση οδήγησε σε ακροάσεις από το εσωτερικό δικαστήριο της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο εκδικάζει καταγγελίες του προσωπικού. Οι υπάλληλοι επιδίωξαν να αναγνωριστεί ρητά από το δικαστήριο ότι ο Τσάβες προέβη σε σεξουαλική παρενόχληση.

Το αποτέλεσμα των ακροάσεων, που κοινοποιήθηκε στους υπαλλήλους τον περασμένο Ιούνιο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανώτερη διοίκηση χειρίστηκε λάθος την υπόθεση, αποτυγχάνοντας να προστατεύσει τις γυναίκες που παρενοχλούσε ή να λάβει τα κατάλληλα πειθαρχικά μέτρα εναντίον του, παρά το γεγονός ότι συμπεριφερόταν με αυτόν τον τρόπο για χρόνια.

Στον απόηχο της απόφασης του εσωτερικού δικαστηρίου, ο νυν πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας δημιούργησε μια ομάδα εργασίας τον Νοέμβριο για να δώσει «επείγουσα προσοχή» στη διοικητική λογοδοσία και τον φόβο αντιποίνων σε βάρος του προσωπικού που καταγγέλλει ανάρμοστη συμπεριφορά.

Η Γκεοργκίεβα

Ωστόσο, η πλήρης έκταση του ρόλου της Γκεοργκίεβα στο σκάνδαλο της σεξουαλικής παρενόχλησης δεν ήταν έως τώρα γνωστή.

Η Γκεοργκίεβα αποχώρησε από την Παγκόσμια Τράπεζα το 2019 για να ηγηθεί του ΔΝΤ. Πέρυσι, δήλωσε στη Wall Street Journal μέσω εκπροσώπου της ότι δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες της έρευνας για τις κατηγορίες εναντίον του Τσάβες ενόσω αυτή βρισκόταν σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι η εσωτερική έρευνα διεκπεραιώθηκε από τα τμήματα ηθικής και ανθρωπίνου δυναμικού, κανένα από τα οποία δεν λογοδοτεί απευθείας σε αυτήν.

Ωστόσο, ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους που γνωρίζουν την κατάσταση είπε ότι η Γκεοργκίεβα γνώριζε την εσωτερική έρευνα και ενημερώθηκε άμεσα για τις καταγγελίες σχετικά με τη συμπεριφορά του Τσάβες, αφού το προσωπικό στη Βραζιλία διαμαρτυρήθηκε για την προοπτική ανάληψης του τοπικού γραφείου από τον ίδιο. Η νυν διευθύντρια του ΔΝΤ αντέτεινε ότι οι ισχυρισμοί εναντίον του Τσάβες φαίνονταν άδικες για τη φήμη του, πρόσθεσε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γκεοργκίεβα είπε μέσω εκπροσώπου ότι είχε μάθει τότε για τις ανησυχίες ορισμένων υπαλλήλων σχετικά με τη φήμη του Τσάβτες. Ωστόσο, της είπαν ότι «κανένας από το προσωπικό δεν εξιστόρησε κάποια εμπειρία από πρώτο χέρι ή συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον του».

«Σύμφωνα με τους κανόνες της Παγκόσμιας Τράπεζας, οποιοσδήποτε ισχυρισμός για ανάρμοστη συμπεριφορά πρέπει να υποστηρίζεται από στοιχεία», είπε η εκπρόσωπος της Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι η ίδια λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη σεξουαλική παρενόχληση και ότι είχε σχετικές συζητήσεις με το προσωπικό όσο παρέμενε επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Είναι κάτι που έχει βιώσει κατά τη διάρκεια της καριέρας της και την ενδιαφέρει πάρα πολύ. Ωστόσο, ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δεν μπορούσε να λάβει μέτρα εναντίον ενός υπαλλήλου χωρίς στοιχεία», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η Βραζιλία

Το 2018, το έτος προτού ο Τσάβες φύγει από την Παγκόσμια Τράπεζα, διοικούσε για πέμπτο έτος το τοπικό γραφείο της Τράπεζας στην Ινδονησία – μια εξέχουσα θέση, καθώς επέβλεπε μια μεγάλη αναπτυσσόμενη χώρα. Στη συνέχεια επιλέχθηκε ως ο επόμενος διευθυντής για τη Βραζιλία, μια άλλη πολυπόθητη θέση. Οι διαμαρτυρίες του προσωπικού, ανάγκασαν την Γκεοργκίεβα να αποσύρει τον διορισμό του.

Σύμφωνα με έγγραφο το οποίο κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο από το εργατικό δικαστήριο της τράπεζας, και το οποίο επικαλείται η WSJ, αρκετοί υπάλληλοι διαμαρτυρήθηκαν δημόσια για την ανάληψη του γραφείου της Βραζιλίας από τον Τσάβες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης το 2018. Μάλιστα υπάλληλος από την Βραζιλία ανέφερε ότι ο Τσάβες είναι γνωστός για τα περιστατικά παρενόχλησης.

Μετά από περαιτέρω έρευνες, η Γκεοργκίεβα συμφώνησε να μην αναλάβει τη θέση στη Βραζιλία, ωστόσο τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του πόστου του στην Ινδονησία.

Εκπρόσωπος της νυν διευθύντριας του ΔΝΤ είπε στην WSJ ότι το προσωπικό δεν τίθεται σε διοικητική άδεια όσο διαρκεί μία έρευνα, επειδή κάτι τέτοιο θα αντίκειτο στο τεκμήριο της αθωότητας και στο απόρρητο των ερευνών, λεπτομέρειες των οποίων δεν κοινοποιούνται ούτε συζητούνται με κανέναν από τη διοίκηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή