Την 1η Ιανουαρίου 2021, στις χώρες-μέλη της ΕΕ ζούσαν 23,7 εκατομμύρια πολίτες τρίτων χωρών, που αντιστοιχεί στο 5,3% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ. Επιπλέον, 13,7 εκατομμύρια άνθρωποι με υπηκοότητα από άλλη χώρα-μέλος ζούσαν σε χώρες-μέλη της ένωσης.

Σε απόλυτα νούμερα, σύμφωνα με τη Eurostat, μεγαλύτερος αριθμός αλλοδαπών που ζουν στα κράτη μέλη της ΕΕ καταγράφεται στη Γερμανία (10,6 εκατομμύρια άτομα), στην Ισπανία (5,4 εκατομμύρια), στη Γαλλία και στην Ιταλία (και στις δύο 5,2 εκατομμύρια). Οι αλλοδαποί σε αυτές τις τέσσερις χώρες ανέρχονται συνολικά στο 70,3% του συνόλου των αλλοδαπών που ζουν στην ΕΕ.

Στην Ελλάδα το 2% του συνολικού πληθυσμού είναι πολίτες κάποιας χώρα-μέλους της ΕΕ και το 7% πολίτες τρίτων χωρών.

Τα υψηλότερα ποσοστά αλλοδαπών στο Λουξεμβούργο, τα χαμηλότερα στη Ρουμανία.

Το Λουξεμβούργο εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό αλλοδαπών κατοίκων επί του συνολικού του πληθυσμού (47%).

Υψηλό ποσοστό αλλοδαπών (10% ή περισσότερο του μόνιμου πληθυσμού) παρατηρήθηκε επίσης στη Μάλτα, στην Κύπρο, στην Αυστρία, στην Εσθονία, στη Λετονία, στην Ιρλανδία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στην Ισπανία.

Στον αντίποδα, οι αλλοδαποί κάτοικοι αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 1% του πληθυσμού στη Ρουμανία.

Στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, η πλειονότητα των μη υπηκόων ήταν πολίτες τρίτων χωρών. Μόνο στο Λουξεμβούργο, στην Κύπρο, στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στην Ιρλανδία, στις Κάτω Χώρες και στη Σλοβακία ήταν μη υπήκοοι κυρίως πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ.

Οι Ρουμάνοι, οι Πολωνοί, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι πολίτες ήταν οι τέσσερις κύριες ομάδες πολιτών της ΕΕ που ζούσαν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube