Ήπια θετικά έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και βρέθηκε υπό την πίεση αρκετών δεικτοβαρών τίτλων, κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 890 μονάδων χωρίς να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς.

Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31%, στις 893,47 μονάδες, με την επιφυλακτικότητα να καθηλώνει τον τζίρο στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ.

Με το βλέμμα στο Ουκρανικό

Αν και δεν έλειψαν οι πωλήσεις σε επιλεγμένους τίτλους, η αγορά συνεχίζει να αφομοιώνει τα επίπεδα, στοιχείο που κρίνεται θετικά από τους εγχώριους αναλυτές, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Δύση και ειδικά η Ευρώπη ετοιμάζεται για την επιβολή ενός νέου «πακέτου» κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Έτσι, οι κινήσεις, η ανάληψη ρίσκου, αλλά και ο ορίζοντας των χαρτοφυλακίων εξαρτάται σαφώς από τις κινήσεις που κάνουν οι Ευρωπαίοι ώστε να μειώσουν την μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση τους από τη Ρωσία, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις με την πληρωμή των συμβολαίων φυσικού αερίου δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα.

Το τοπίο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα, δεδομένης και της αβεβαιότητας για το ενεργειακό κόστος που καλούνται να επωμιστούν οι ελληνικές εισηγμένες. Η κορύφωση του ενεργειακού κόστους αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2023 για την Ελλάδα και στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 για την Ευρωζώνη. Έκτοτε θα πρέπει να αναμένεται πτώση του επιπέδου των τιμών στην ενέργεια η οποία θα είναι μάλλον γρηγορότερη για την ελληνική οικονομία.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο γενικός δείκτης θα επιχειρήσει να δοκιμάσει για ακόμη μία φορά την κοντινή αντίσταση των 891 μονάδων, με τις προσδοκίες όμως να είναι ακόμη μικρές. Βέβαια, η κρισιμότερη αντίσταση είναι στις 900, που αφενός είναι η επιβεβαίωση της προ εβδομάδων μονάδων απώλειας του μεσοπρόθεσμου ανοδικού σχηματισμού, αφετέρου φέρει ψυχολογική σημασία για τους εμπλεκομένους.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, ο Μυτιληναίος ηγήθηκε της ανόδου με κέρδη 3,17%, με την Quest και την Εθνική να κλείνουν με +2,54% και +2,01% αντίστοιχα. Θετικά έκλεισαν οι Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil και Alpha Bank.

Στον αντίποδα, Titan και Coca Cola βρέθηκαν στο επίκεντρο της πτώσης, καθώς έχασαν 3,12% και 2,38% αντίστοιχα. Αρνητικά έκλεισαν οι Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Eurobank, ΟΛΠ και ΕΛΧΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες