
Ήπια θετικά έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και βρέθηκε υπό την πίεση αρκετών δεικτοβαρών τίτλων, κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 890 μονάδων χωρίς να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς.
Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31%, στις 893,47 μονάδες, με την επιφυλακτικότητα να καθηλώνει τον τζίρο στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ.
Με το βλέμμα στο Ουκρανικό
Αν και δεν έλειψαν οι πωλήσεις σε επιλεγμένους τίτλους, η αγορά συνεχίζει να αφομοιώνει τα επίπεδα, στοιχείο που κρίνεται θετικά από τους εγχώριους αναλυτές, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Δύση και ειδικά η Ευρώπη ετοιμάζεται για την επιβολή ενός νέου «πακέτου» κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Έτσι, οι κινήσεις, η ανάληψη ρίσκου, αλλά και ο ορίζοντας των χαρτοφυλακίων εξαρτάται σαφώς από τις κινήσεις που κάνουν οι Ευρωπαίοι ώστε να μειώσουν την μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση τους από τη Ρωσία, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις με την πληρωμή των συμβολαίων φυσικού αερίου δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα.
Το τοπίο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα, δεδομένης και της αβεβαιότητας για το ενεργειακό κόστος που καλούνται να επωμιστούν οι ελληνικές εισηγμένες. Η κορύφωση του ενεργειακού κόστους αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2023 για την Ελλάδα και στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 για την Ευρωζώνη. Έκτοτε θα πρέπει να αναμένεται πτώση του επιπέδου των τιμών στην ενέργεια η οποία θα είναι μάλλον γρηγορότερη για την ελληνική οικονομία.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο γενικός δείκτης θα επιχειρήσει να δοκιμάσει για ακόμη μία φορά την κοντινή αντίσταση των 891 μονάδων, με τις προσδοκίες όμως να είναι ακόμη μικρές. Βέβαια, η κρισιμότερη αντίσταση είναι στις 900, που αφενός είναι η επιβεβαίωση της προ εβδομάδων μονάδων απώλειας του μεσοπρόθεσμου ανοδικού σχηματισμού, αφετέρου φέρει ψυχολογική σημασία για τους εμπλεκομένους.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, ο Μυτιληναίος ηγήθηκε της ανόδου με κέρδη 3,17%, με την Quest και την Εθνική να κλείνουν με +2,54% και +2,01% αντίστοιχα. Θετικά έκλεισαν οι Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil και Alpha Bank.
Στον αντίποδα, Titan και Coca Cola βρέθηκαν στο επίκεντρο της πτώσης, καθώς έχασαν 3,12% και 2,38% αντίστοιχα. Αρνητικά έκλεισαν οι Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Eurobank, ΟΛΠ και ΕΛΧΑ.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS