Για τουλάχιστον δύο χρόνια θα πληρώνουν οι Γερμανοί καταναλωτές το κόστος της εκτίναξης των πετρελαϊκών τιμών κατά περίπου 20% μέσα στο Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού think tank Institute for Economic Research (DIW).

Μέσα στο μήνα ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 7,3% σε ετήσια βάση, ήτοι στο υψηλότερο σημείο του εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια, ακολουθώντας το ανοδικό ράλι στις τιμές των commodities.

H άνοδος αυτή, σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο, θα είναι ικανή να κρατήσει τον τιμάριθμο λιανικής κατά 1,5% υψηλότερα για πάνω από μια διετία, ακόμη και αν στο μεταξύ οι πετρελαϊκές τιμές υποχωρήσουν.

Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt, ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης, ο Μάλτε Ριθ σχολίασε πως έτερες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, όπως οι κυρώσεις και γενικές οικονομικές εξελίξεις δεν ελήφθησαν υπόψη. Όμως, αμφισβήτησε κατά πόσο ένα πιθανό πετρελαϊκό εμπάργκο θα έχει ισχυρό πληθωριστικό αντίκτυπο, καθώς θα αναζητηθούν εναλλακτικοί προμηθευτές.

Σήμερα ειδικά οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημειώνουν πτώση, λόγω της ανακοίνωσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας πως θα προχωρήσει σε σημαντική, νέα απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων, ύψους 60 εκατ. βαρελιών αργού, για να βοηθήσει στην μείωση της πίεσης στον κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή