Κατώτερη των προηγούμενων είναι η εκτίμηση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών για την ανάπτυξη της χώρας, με φόντο τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και τις επακόλουθες συνέπειες στην οικονομία.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται σχέδιο κυβερνητικού εγγράφου, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 3,1%, έναντι 4,7% της πρόβλεψης του προηγούμενου Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, διατηρείται στο 5,6% ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Για το 2023, η κυβέρνηση βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4%, από τον προηγούμενο στόχο του 2,8%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, λόγος γίνεται για πιθανή συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2022 και εκτίμηση για ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο, επισημαίνοντας τις αυξανόμενες δυσκολίες που συνδέονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Ένας διαρκής πόλεμος «θα μπορούσε να έχει επιφέρει σοβαρή επίπτωση στον πληθωρισμός και στην ανάπτυξη», τονίζεται.

Σε ένα χειρότερο σενάριο, με σοβαρές ελλείψεις σε προμήθειες φυσικού αερίου για την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,6% το 2022 και 0,4% το επόμενο έτος.

Για το δημόσιο χρέος, αναλογικά το υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά το ελληνικό, στόχος της γείτονος είναι να διαμορφωθεί 147% του ΑΕΠ φέτος, από 149,4% που ήταν προηγούμενο και να μειωθεί στο 145,2% το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή