Σε ζημιές γύρισε η ΔΕΗ το 2021 καθώς το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς επέλεξε να προχωρήσει σε στήριξη των πελατών της με εκπτώσεις και άλλες παροχές συνολικού ύψους 800 εκ. ευρώ θυσιάζοντας την καθαρή της κερδοφορία.

Και σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης τόσο στη διάρκεια της ανακοίνωσης των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων όσο και στους αναλυτές η ΔΕΗ θα συνεχίσει και φέτος να στηρίζει τους πελάτες της απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει το επενδυτικό της πλάνο για την πράσινη μετάβαση του ομίλου διατηρώντας για το σκοπό αυτό τα EBITDA στα ίδια με τα φετινά επίπεδα.

Τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη…

Από την επεξεργασία των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων προκύπτει επίσης πως ο θόρυβος, που σήκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τα υπερκέρδη που έχουν κάνει οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, ήταν «πολύς για το τίποτα…».

Ο κ. Τσίπρας πριν από περίπου 10 μέρες στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή είχε ασκήσει δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το ότι δεν προχωρά στη φορολόγηση υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος στοιχεία είχε πει ότι την περίοδο της ενεργειακής κρίσης τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ανήρθαν στα 1,4 δις. ευρώ με τη ΔΕΗ να συγκεντρώνει από αυτά τα 1 δις. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στον κ. Τσίπρα ανήγγειλε έρευνα της ΡΑΕ και εφόσον βρεθούν υπερκέρδη τότε θα τα φορολογήσει με 90%.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ προκύπτει πως το επαναλαμβανόμενο EBITDA στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ήταν το 2021 σε σχέση με το 2020 υψηλότερο κατά 788 εκ. ευρώ. Αλλά στον τομέα της εμπορίας για το ίδιο διάστημα ήταν αρνητικό κατά 778 εκ. ευρώ. Γεγονός, που όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς δείχνει ότι η ΔΕΗ πράγματι επέστρεψε στους καταναλωτές τα κέρδη που έβγαλε από τις υψηλές τιμές της ηλεκτροπαραγωγής. Τα μόνα υπερκέρδη που είχε ήταν της τάξης των 10 εκ. ευρώ…

Ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης πως αν η ΔΕΗ που είναι ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς είχε μόλις αυτά τα υπερκέρδη… τότε τα περι ουρανοκατέβατων κερδών αποτελούν μύθο…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια