Περιουσιακά στοιχεία αξίας 4-5 δισ. δολαρίων θα διαγράψει η Shell μετά την αποχώρησή της από τη Ρωσία. Αυτό ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός δίνοντας μια πρώτη εικόνα για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν αντίστοιχες αποφάσεις για τις μεγάλες δυτικές πετρελαϊκές.

«Για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2022, ο αντίκτυπος από την απομείωση των μακροπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων και τις πρόσθετες επιβαρύνσεις (π.χ. διαγραφές εισπρακτέων, αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες και επαχθή συμβόλαια) που σχετίζονται με δραστηριότητες στη Ρωσία αναμένεται να ανέλθει σε 4 έως 5  δισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την επισήμανση ότι «αυτά τα κόστη αναμένεται να προσδιοριστούν και επομένως δεν θα επηρεάσουν τα Προσαρμοσμένα Κέρδη».

Διαβάστε επίσης: Οι 9 πετρελαϊκές που πλήρωσαν 18,5 δισ. δολ. στη Μόσχα

Έχει προηγηθεί στις 8 Μαρτίου η ανακοίνωση-απολογία της εταιρείας η οποία αν και αρχικά υπεραμύνθηκε της απόφασής της να αγοράσει με μεγάλη έκπτωση ρωσικό πετρέλαιο, υπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για την αγορά μιας παρτίδας φθηνού ρωσικού πετρελαίου και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη συμμετοχή της σε όλους τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

«Ως άμεσο πρώτο βήμα, η εταιρεία θα σταματήσει όλες τις spot αγορές ρωσικού αργού πετρελαίου. Θα κλείσει επίσης τα πρατήρια καυσίμων, θα σταματήσει τις δραστηριότητες στα αεροπορικά καύσιμα και στα λιπαντικά της στη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία είχε ήδη δεσμευτεί να εγκαταλείψει όλα τα κοινοπρακτικά σχήματα στα οποία συμμετείχε στη Ρωσία. Στα τέλη του 2021, η εταιρεία διέθετε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία στις εν λόγω επιχειρήσεις στη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή