Αυξημένος θα παραμείνει ο πληθωρισμός τόσο τη φετινή χρονιά όσο και την επόμενη, προέβλεψε η επικεφαλής της Cleveland Fed, Λορέτα Μέστερ, σε σημερινή συνέντευξη της στο δίκτυο CBS.

Η κυρία Μέστερ υποστήριξε πως περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίμονα υψηλά επίπεδα, πάνω από το όριο του 2% τόσο το 2022 όσο και το 2023. Για το λόγο αυτό ξεκαθάρισε πως η ίδια τάσσεται υπέρ μια πιο επιθετικής επιτάχυνσης της ανοδικής τροχιάς των επιτοκίων από την Federal Reserve σε σχέση με έτερους συναδέλφους της στο συμβούλιο. Μάλιστα, δήλωσε αισιόδοξη πως η τωρινή επέκταση της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχιστεί, όπως και η ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας, παρά την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

«Νομίζω πως μπορούμε να περιορίσουμε την πλεονάζουσα ζήτηση σε σχέση με τα επίπεδα προσφοράς χωρίς να σπρώξουμε την οικονομία σε ύφεση. Είναι πολύ σημαντικό να θέσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για μας αυτή τη στιγμή» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως για τις απλές οικογένειες η εκτίναξη των τιμών αποτελεί ένα «πραγματικά επώδυνο πρόβλημα».

Θυμίζουμε πως η Fed ξεκίνησε να ανεβάζει τα επιτόκια, με μια πρώτη μετριοπαθή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια αλλά και αμερικανική οικονομία. Όμως, δεδομένης και της συνεχούς βελτίωσης της αγοράς εργασίας αναμένεται πως ήδη από την επόμενη συνεδρίαση θα… ανεβάσει στροφές με αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Μάλιστα, οι αγορές χρήματος «βλέπουν» διαδοχικές δυναμικές αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή