«Οι ισχυρές πιέσεις τιμών υποστηρίζουν την άποψή μας ότι η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις συνεδριάσεις πολιτικής της FOMC τον Μάιο και τον Ιούνιο και θα σχεδιάσει μια συνολική μείωση επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης φέτος». Αυτό αναφέρει η Oxford Economics στο πρώτο της σχόλιο, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Μαρτίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Στην ανακοίνωσή της γράφει ότι οι τιμές καταναλωτή συνέχισαν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς τον Μάρτιο, ανεβαίνοντας 1,2% τον μήνα και αυξάνοντας τον ετήσιο ρυθμό κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 8,5% – ο ταχύτερος από τον Δεκέμβριο του 1981. Η πρόοδος στον δομικό ΔΤΚ (εκτός τροφίμων και ενέργειας) εμφανίστηκε πιο ήπια από το αναμενόμενο, σημειώνοντας άνοδο μόλις 0,3%, καθώς οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 3,8%. Ο βασικός δείκτης CPI ετησίως αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,5%, ο ταχύτερος από τον Αύγουστο του 1982.

Διαβάστε επίσης -ΗΠΑ: Στο 8,5% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Γιατί οι αναλυτές «βλέπουν» κορύφωση

Οι συντάκτες του σχολίου, αναφέρουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού των καταναλωτών ήταν ευρείας βάσης, λόγω των σημαντικών συνεισφορών από τη βενζίνη (+18,3%), τα τρόφιμα (+1,0%) και τα καταλύματα (+0,5%). Οι τιμές των βασικών αγαθών μειώθηκαν κατά 0,4%, λόγω της πτώσης κατά 3,8% στις τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών που μείωσαν κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες τον βασικό ΔΤΚ και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες τις τιμές βασικών αγαθών. Οι τιμές των βασικών υπηρεσιών συνέχισαν να ανεβαίνουν, καταγράφοντας άνοδο 0,6%, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Αύγουστο του 1992. Οι τιμές των στέγασης  αυξήθηκαν 0,5%, καθώς οι τιμές ενοικίασης (+0,4%) αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό και οι τιμές των ξενοδοχείων εκτινάχθηκαν ακόμα υψηλότερα (+3,3% ).

Τονίζουν επίσης, ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις μέσω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, τροφίμων και εμπορευμάτων που επιβαρύνονται από την επιδείνωση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Εκτιμούν μάλιστα, ότι αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερη βραχυπρόθεσμη αιχμή του πληθωρισμού και σε αργή επιβράδυνση εντός του 2022. «Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί κοντά στο 9% τον Μάιο, αλλά στο τέλος του έτους θα είναι ακόμα πάνω από 5%» τονίζουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή