Λίγες μέρες πριν από το Πάσχα της Καθολικής και της Ευαγγελικής Εκκλησίας όλα δείχνουν ότι οι Γερμανοί ξαναβρίσκουν τον ενθουσιασμό τους για μακρινές, αλλά κυρίως για κοντινές αποδράσεις. Ακόμη δεν είναι τόσο αυτονόητα τα ταξίδια όσο το 2019, αλλά οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Εντός Γερμανίας οι περιορισμοί λόγω πανδημίας έχουν καταργηθεί και η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC αναμένει αυξημένη κίνηση στους αυτοκινητοδρόμους, ιδιαίτερα τη Μ. Πέμπτη (14 Απριλίου) και τη Δευτέρα του Πάσχα.

«Η κίνηση είναι σαφώς αυξημένη σε σύγκριση με το Πάσχα του 2020 και του 2021», λέει εκπρόσωπος της ADAC στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Κατά την άποψή του «ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, οι υψηλές τιμές των καυσίμων και ο φόβος για τα παρεπόμενα του πολέμου στην Ουκρανία αποτελούν αντικίνητρα για πολυήμερες διακοπές σε μακρινούς προορισμούς», αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει τους Γερμανούς να επισκεφθούν συγγενείς ή να αναζητήσουν λίγη ξεκούραση, «ιδιαίτερα στις Άλπεις και στα θέρετρα της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας».

Για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB) έχουν ήδη εξαγγείλει 50 έκτακτα δρομολόγια από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι τη μεθεπόμενη Κυριακή. «Ο κόσμος αρχίζει να εμπιστεύεται και πάλι το τρένο, η κίνηση είναι σαφώς πιο αυξημένη σε σχέση με πέρσι» δηλώνει ο Μίχαελ Πέτερσον, διευθυντικό στέλεχος των σιδηροδρόμων. Αυξημένη προσέλευση αναμένεται και στα αεροδρόμια. Μάλιστα η γερμανική Fraport, που διαχειρίζεται το διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ζητεί εκ των προτέρων την κατανόηση των επιβατών για πιθανές καθυστερήσεις, καθώς, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, στην περίοδο του Πάσχα αναμένονται έως και 170.000 ταξιδιώτες την ημέρα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με το 2021. Σημειώνεται πάντως ότι προ κρίσης το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης εξυπηρετούσε μέχρι και 240.000 επιβάτες ημερησίως σε περιόδους αιχμής.

Άλλος για τη Μαγιόρκα;

Εάν το βαρόμετρο για την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης είναι η Μαγιόρκα, το αγαπημένο νησί των Γερμανών, τότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Λόγω των αυξημένων κρατήσεων ο τοπικός σύλλογος ξενοδόχων καταγράφει πληρότητα 85% για τις ημέρες του Πάσχα. «Αυτό σημαίνει ότι, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έκρηξη του πληθωρισμού, είμαστε για πρώτη φορά πολύ κοντά στις πληρότητες του 2019», δηλώνει η πρόεδρος της συνδέσμου Μαρία Φροντέρα. «Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, κατά κύριο λόγο από τη Γερμανία, αλλά επίσης από την Αγγλία και από τη Σκανδιναβία».

Μία ενδεικτική καταμέτρηση: από τα 475 αεροσκάφη που προσγειώθηκαν το περασμένο Σάββατο στο αεροδρόμιο της Πάλμα, πρωτεύουσας της Μαγιόρκα, τα 115 προέρχονταν από τη Γερμανία και άλλα 58 από τη Μ.Βρετανία. Την Παρασκευή επισκέφθηκε το νησί και η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο για να ενημερωθεί για την τουριστική ανάκαμψη και να δηλώσει ενθουσιασμένη ότι «οι Βαλεαρίδες Νήσοι θα αποτελέσουν την ατμομηχανή για την οικονομική ανάκαμψη σε ολόκληρη την Ισπανία». Η απότομη συρρίκνωση του τουριστικού κλάδου λόγω πανδημίας είχε προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην περιοχή. Σε έρευνα του 2021 ο ένας στους τέσσερις κατοίκους των Βαλεαρίδων δήλωνε ότι «ζει στα όρια της φτώχειας».

Βελτίωση στον χειμερινό τουρισμό

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τον τουρισμό στη Γερμανία τον Φεβρουάριο. Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία ο συνολικός αιρθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 161% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021, φτάνοντας τα 18,8 εκατομμύρια. Μάλιστα οι κρατήσεις από το εξωτερικό έχουν αυξηθεί κατά 226%. Η ανάκαμψη αποδίδεται στη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων για τα χιονοδρομικά κέντρα. Και πάλι όμως οι διανυκτερεύσεις είναι κατά 37,3% λιγότερες σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, τον τελευταί μήνα πριν την επιβολή περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας.

Πηγή: Deutsche Welle/Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, Reuters)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή