Τα μέτρα που προβλέπονται για τον εορτασμό του Πάσχα και μέχρι την 1η Μαΐου, δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τεύχος Β’, αρ. φύλλου 1882 και ξεκαθαρίζουν όλα όσα ισχύουν στην εστίαση και τη διασκέδαση των εορταστικών ημερών.

Τα μέτρα ισχύουν από τη Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου, ως και την Κυριακή 1η Μαΐου (ώρα 06:00), ημέρα κατά την οποία αναμένεται να γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά:

  • για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κοροναϊό,
  • για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες
  • για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Ο έλεγχος των αποδεικτικών θα πρέπει να γίνεται στην είσοδο των κέντρων διασκέδασης και παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει ορχήστρα, οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

Στην εστίαση οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με τα πιστοποιητικά που ισχύουν και στη διασκέδαση, ενώ οι εξωτερικοί χώροι εστίασης θα μπορούν να λειτουργήσουν ως μεικτοί, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή όσους τα πιστοποιητικά τους έχουν λήξει.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ 48 ωρών, το οποίο για τους ανήλικους ηλικίας από 4 έως 17 ετών μπορεί να είναι και self test με την ευθύνη των κηδεμόνων.

Ποια μέτρα θα ισχύσουν στις εκκλησίες

Οι πιστοί κατά το φετινό Πάσχα θα μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα σε όλους τους χώρους λατρείας και προσευχής, αρκεί να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ ή αρνητικό τεστ (rapid ή PCR). Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εκτός από τους ιερωμένους που λειτουργούν.

Αλλάζουν όλα από την 1η Μαΐου

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που ισχύουν τόσο για τις γιορτές όσο και για το καλοκαίρι, με την επιστροφή στην κανονικότητα να αναμένεται να έρθει την 1η Μαΐου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Πλεύρη, από την 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου καταργείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλους τους χώρους, ενώ όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους διασκέδασης, εστίασης, σε καταστήματα, καφέ κ.λπ.

Παράλληλα, από την 1η Μαΐου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν στην εργασία τους με μόνο ένα rapid test την εβδομάδα, ενώ από τις 3 Μαΐου καταργείται η υποχρέωση για self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

Επίσης, καταργείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους, όχι όμως στα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα