Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του Υπουργείου Τουρισμού και των Δήμων Μυτιλήνης, Ανατολικής Σάμου, Λέρου, Κω και Χίου

Ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε, σήμερα, συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη , στο κτίριο Κεράνη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πατρόκλου Γεωργιάδη, του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), κ. Δημήτρη Φραγκάκη και του Ειδικού Γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, κ. Ευάγγελου Κωνσταντίνου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του Υπουργείου Τουρισμού και των Δήμων Μυτιλήνης, Ανατολικής Σάμου, Λέρου, Κω και Χίου – εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνάντηση – αναφορικά με τη χρηματοδότηση της τουριστικής προβολής των Δήμων για τη ζημία που υπέστη το τουριστικό προϊόν και η εικόνα των νησιών ως αποτέλεσμα της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και της πανδημίας COVID-19.

Στο Μνημόνιο προβλέπεται η ανάληψη δράσεων για την αποκατάσταση των ζητημάτων που ανέκυψαν από τη μεταναστευτική κρίση και την πανδημία, με την πλήρη υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και των παραπάνω Δήμων.

Η χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ε.Ε., το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF), το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (EBF) και κάθε άλλου, συναφούς, χρηματοδοτούμενου ή συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.

Στα παραπάνω προστίθεται και η δυνατότητα που δίνει ο νόμος για καταβολή από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποζημιώσεων – επιχορηγήσεων σε περιοχές που έχουν πληγεί από το Μεταναστευτικό ή λόγω της πανδημίας.

Μετά το πέρας της συνάντησης και την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο κ. Κικίλιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το πόσο όμορφα νησιά είναι τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια να τα φωτίσουμε ακόμα πιο πολύ ως τουριστικούς προορισμούς. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επίσης ότι το 25% του ΑΕΠ της χώρας έρχεται από το τουριστικό προϊόν. Τα νησιά μας τα αγαπάμε, τα πιστεύουμε, τα φροντίζουμε και φυσικά αναγνωρίζουμε με πρώτο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Νότη Μηταράκη, αλλά και τους συνεργάτες του στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου γιατί με αρωγό και εργαλείο τον ΕΟΤ -και εδώ να ευχαριστήσω επίσης τον Δημήτρη Φραγκάκη- θα μπορέσουμε για το 2022 να στηρίξουμε αυτά τα νησιά μας τα οποία έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος των μεταναστευτικών ροών. Ψηφιακά μέσα, τηλεοπτική διαφήμιση και όλες οι μορφές σύγχρονου μάρκετινγκ, είναι στη διάθεσή μας και μέσα από τον Ε.Ο.Τ. είμαστε έτοιμοι προβάλλουμε τις εξαιρετικές παραλίες, τον οινοτουρισμό, τον γαστρο-τουρισμό της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου, της Λέρου και της Κω».

Από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης δήλωσε:

«Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και διαδικτυακά, για τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ Τουρισμού, Μετανάστευσης και Ασύλου και των Δήμων Μυτιλήνης, Χίου, Ανατολικής Σάμου, Λέρου και Κω για την τουριστική προβολή των νησιών μας. Ο Βασίλης Κικίλιας, ως πρώην συντονιστής Μεταναστευτικού της Νέας Δημοκρατίας, γνωρίζει από πρώτο χέρι την κρίση την οποία πέρασαν τα πέντε νησιά του Αιγαίου, πέντε νησιά στα οποία βρέθηκαν 17.000 αιτούντες άσυλο την ημέρα των εκλογών του Ιουλίου του 2019 και σήμερα αυτός ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί στους 2.200. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τα νησιά του Αιγαίου με τη μονιμοποίηση του νησιωτικού ΦΠΑ, με την αποσυμφόρηση των νησιών, με την ολοκλήρωση πολύ σημαντικών έργων υποδομής, με το νέο χωροταξικό, με 32 εκατ. ευρώ που έχουμε δώσει ως Υπουργείο Μετανάστευσης από το 2019. Πέρυσι με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ είχαμε κάνει μία πολύ πετυχημένη διαφημιστική καμπάνια για τα πέντε νησιά του Αιγαίου τα οποία είναι γνωστά στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την ομορφιά τους, για τον Πολιτισμό τους, για το τουριστικό τους προϊόν αλλά βέβαια δυστυχώς επηρεάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τη μεγάλη μεταναστευτική κρίση από το 2015 μέχρι το 2019. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού και προσωπικά του Βασίλη Κικίλια -τον οποίον ευχαριστώ- και με τη συμμετοχή των Δήμων, να χρηματοδοτήσουμε το 2022 με 2 εκατ. ευρώ την τουριστική προβολή αυτών των νησιών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός