Η σχέση της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων με την τζαζ είναι πολύ παλιά και πολύ στενή. Ξεκινά ουσιαστικά με τον νέο αιώνα, το 2001, όταν παρουσιάστηκε το πρώτο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ στην Αθήνα, σε συνεργασία με τις πρεσβείες και τα μορφωτικά ινστιτούτα των χωρών-μελών της ΕΕ στην Ελλάδα. Τo 2011 το Φεστιβάλ ανοίγει τα σύνορά του και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και το 2013 γίνεται πια διεθνές και μετονομάζεται σε Athens Technopolis Jazz Festival (ATJF). Το 2015, στο πλαίσιο της 15ης επετειακής του διοργάνωσης, εμπλουτίζει το περιεχόμενό του με εκθέσεις φωτογραφίας, εκπαιδευτικά προγράμματα και Meet Market. Το 2020 ήταν η μοναδική χρονιά που το φεστιβάλ δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και το 2021 επέστρεψε με την υβριδική 3ήμερη εκδοχή του.

Μέχρι σήμερα, στο Athens Technopolis Jazz Festival έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 250 διεθνή και εγχώρια σχήματα και 2.850 μουσικοί από 28 χώρες ενώ 6.000 θεατές επισκέπτονται κάθε χρόνο τις δράσεις του. Φετινός στόχος των εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν από τις 23 έως τις 29 Μαΐου είναι να αναδειχθεί το ζήτημα της γυναικείας εκπροσώπησης στη μουσική βιομηχανία αλλά και στην τζαζ ειδικότερα, ενώ θα παρουσιαστούν σπουδαίες αλλά και ανερχόμενες συνθέτριες και ερμηνεύτριες απ’ όλο τον κόσμο.

Οι ελληνικές συμμετοχές

Προσφάτως, ανακοινώθηκαν επισήμως οι τρεις ελληνικές συμμετοχές οι οποίες επιλέχθηκαν μετά το open call για την ανάδειξή τους. Ανάμεσα στις απρόσμενα πολλές – συνολικά 60 – και υψηλού επιπέδου υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν η καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ – πρόκειται για τους Λεωνίδα Αντωνόπουλο, Γιώργο Χαρωνίτη, Γιώργο Μουχταρίδη, Αντώνη Ζουγανέλη – ανέδειξε τα τρία σχήματα που θα ανέβουν στη σκηνή της Τεχνόπολης την πρώτη μέρα του ATJF, Δευτέρα 23 Μαΐου, αφιερωμένη, όπως πάντα, στην ελληνική τζαζ.

Πρόκειται για τις Tania Giannouli Trio, Lia Hide και Χριστίνα Ψύχα, ενώ η ελληνική συμμετοχή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διεθνές πρόγραμμα του Athens Technopolis Jazz Festival είναι το Tania Giannouli Trio. Στην κατηγορία Jazz+ ξεχώρισε η Lia Hide, η οποία συνδυάζει μοναδικά την τζαζ με την electronica και την avant-garde με την dark pop προτείνοντάς μας έναν πολύ ιδιαίτερο δικό της ήχο. «Τελευταία» αλλά εξίσου σημαντική η νέα μουσική πρόταση του ATJF, η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Χριστίνα Ψύχα.

«Να ασχοληθούμε ουσιαστικά»

Οπως σημειώνει στο «Βήμα» ο Αντώνης Ζουγανέλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Athens Technopolis Jazz Festival, «ο πρώτος στόχος είναι να μη μείνουμε μόνο στην αναφορά της θεματικής του αλλά να ασχοληθούμε ουσιαστικά, να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις για τη σχετικά μικρή γυναικεία εκπροσώπηση στην τζαζ, είτε στην Ελλάδα ή και διεθνώς, και να δώσουμε τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στις καλλιτέχνιδες που θα συμμετέχουν να ακουστούν, να πουν την ιστορία τους και να παρουσιάσουν τα έργα τους. Ο δεύτερος είναι να προσπαθήσουμε, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον, να φέρουμε τους επισκέπτες ένα βήμα πιο κοντά στο να αποβάλουν τον φόβο που τους έχουν δημιουργήσει η πανδημία και ο ιός σχετικά με τις δημόσιες συγκεντρώσεις και τις πολιτιστικές παραστάσεις».
Η 21η διοργάνωσή του είναι αφιερωμένη στις γυναίκες της τζαζ, μετά από αρκετές αφορμές που έχουν δοθεί. «Συζητώντας με πολλούς ξένους συναδέλφους στις συναντήσεις του ευρωπαϊκού δικτύου της τζαζ, ανακαλύψαμε πως παρότι οι γυναίκες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και στην εξέλιξη της ιστορίας της, η αναγνώριση και η εκπροσώπησή τους ως συνθετριών, band leaders και ερμηνευτριών είναι πολύ χαμηλή διεθνώς. Αποφασίσαμε, ο καθένας από τη θέση που διατηρεί, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανατρέψουμε το ποσοστό αυτό και να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την ισορροπία των φύλων στην τζαζ. Εμείς ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας αφιερώνοντας τη φετινή διοργάνωση στις γυναίκες της τζαζ. Ετσι για φέτος το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει στη σκηνή του αποκλειστικά γυναίκες καλλιτέχνιδες (πάνω από 20 international σχήματα) και τις επτά ημέρες διοργάνωσής του θα κάνουμε την αρχή για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας».

«Σχεδιασμένο για την πόλη»

Ο Αντώνης Ζουγανέλης παρουσιάζεται αισιόδοξος για το μέλλον του Φεστιβάλ. «“Η τζαζ είναι συνώνυμη με την ελευθερία της έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απελευθέρωση” έχει δηλώσει η γενική διευθύντρια της UNESCO και μάλλον τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η στιγμή να δώσουμε όλοι μια ευκαιρία στην τζαζ μουσική και ίσως κάποιοι καταφέρουμε να ανακαλύψουμε και να απελευθερώσουμε περισσότερα κομμάτια του εαυτού μας μέσα από αυτή. Μελλοντικά εγώ προσωπικά βλέπω το φεστιβάλ ως έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης, σχεδιασμένο ειδικά για την Αθήνα ως ένα σύγχρονο in-the-city φεστιβάλ που ζει μέσα σε αυτήν και μέσα από αυτήν, αναδεικνύοντας κάθε χρόνο τα σημαντικά κομμάτια της κουλτούρας της πόλης, της χώρας και των ανθρώπων της».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus