«Ξέρω από πού προέρχομαι και ξέρω σε ποιον κόσμο ζω».

Μια φράση από συνέντευξη στο «The Athletic», ίσως συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο τον πραγματισμό, τη δημιουργικότητα, τον κυνισμό και το ταλέντο ενός ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία μόλις 54 ετών: Του Μίνο Ραϊόλα.

Ο Μίνο Ραϊόλα δεν ήταν απλώς ένας super agent. Δεν ήταν μόνο ο πιο διάσημος μάνατζερ του κόσμου. Ήταν εκείνος ο dealer που άλλαξε για πάντα τον ρόλο του ποδοσφαιριστή στο χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου. Και κυρίως, εκείνος που έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν βλέψεις και όνειρα που έμοιαζαν αδύνατα. Δεν τον λάτρεψαν τυχαία οι πιο παράξενοι. Δεν τον ανέχτηκαν τυχαία οι πιο δύσκολοι.

Είπαν γι’ αυτόν

«Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι ήταν ένας αλαζονικός μαλ@@@@. Όπως ακριβώς ήμουν και εγώ» είπε κάποτε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς για το άλλο του μισό σε συμφωνίες πέρα από τη φαντασία. Ο Σουηδός που χάρη στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο του αλλά και τα μαγικά δάχτυλα του Ραϊόλα έχει συμπληρώσει έναν μεταγραφικό κύκλο που μετακίνησε περισσότερα από 150 εκατ ευρώ.  Χρήματα που αυτή τη στιγμή δεν φτάνουν με κανέναν τρόπο για να προκύψει η μετακίνηση του Έρλινγκ Χάαλαντ, επίσης πελάτη του Ραϊόλα. Δείγμα και αυτό του πως άλλαξε η «θέση» του ποδοσφαιριστή στην αγορά.

«Δεν τον συμπαθούσαν παντού, γιατί φρόντιζε να κρατά ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας για τον εαυτό του. Πρώτα όμως κανόνιζε πολύ καλά τα πάντα για τους ποδοσφαιριστές. Για αυτό και όλοι έτρεχαν κοντά του. Κατάφερνε να κερδίζει απίστευτα χρήματα για τους πελάτες του και την ίδια στιγμή εξασφάλιζε για εκείνους τις μεταγραφές τους στις σημαντικότερες ομάδες» πρόσθεσε ο Ρουντ Γκούλιτ το απόγευμα μαθαίνοντας τα νέα για τον παλιό του φίλο.

Ο Ραϊόλα μιλούσε επτά γλώσσες: ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ολλανδικά. Έβριζε άπταιστα και στις επτά όποιον επέμενε πως κάτι δεν… γίνεται. Και μιας και στο φινάλε το κατάφερνε.

Έχει αναφερθεί ότι κέρδισε έως και 20 εκατομμύρια λίρες για τη μετακίνηση του Πογκμπά από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2016. Δεν αναφέρθηκε όμως πως ο Γάλλος έχει και εκείνος ένα συμβόλαιο 20 εκατ λιρών τον χρόνο με την αγγλική ομάδα.

Και πως όταν ο Πολ Σκόουλς μετά από μια ήττα της Μάντσεστερ από τη Μπράιτον άσκησε κριτική στον διεθνή άσο, ο Ραϊόλα έγινε κάτι σαν τον… εφιάλτη του:  «Αυτός ο τύπος δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει έναν ηγέτη ακόμη και αν στέκονταν μπροστά από τον Γουίνστον Τσόρτσιλ». «Αγοράσατε Φεράρι και την οδηγείτε σαν Φίατ» είπε κάποτε στον Πεπ Γκουαρδιόλα και τον Γιόχαν Κρόιφ για τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Θέλετε και άλλα; «Αν ο Μάριο Μπαλοτέλι είχε το κεφάλι του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, τότε ο Λιονέλ Μέσι θα είχε σίγουρα λιγότερες Χρυσές μπάλες στη συλλογή του».  Και όταν ο Γιούργκεν Κλοπ έστειλε τον Μπαλοτέλι από εκεί που… ήρθε και τέλος πάντων μακριά από το Λίβερπουλ «Ο Γερμανός είναι απλά ένα κομμάτι με σκ@τ@» ήταν η απάντηση του Ραϊόλα.

Η ιστορία του Μίνο

Γεννημένος το 1967 στη Nocera Inferiore της Καμπανίας, στη νότια Ιταλία, ο Ραϊόλα μετακόμισε στην ολλανδική πόλη Χάρλεμ ένα χρόνο αργότερα με τους γονείς του. Μεγαλώνοντας στην Ολλανδία, ο πατέρας του άνοιξε μια επιτυχημένη πιτσαρία στην οποίαν ο Ραϊόλα πέρασε τα νεανικά του χρόνια, πλένοντας πρώτα πιάτα και αργότερα ως σερβιτόρος. Λόγω του ότι οι δεξιότητές του στην ολλανδική γλώσσα ήταν μεγαλύτερες από αυτές του πατέρα του, ανέλαβε σταδιακά ρόλο συμβούλου καθώς και οργανωτικές ευθύνες στην επιχείρηση. Παράλληλα πήρε το απολυτήριο λυκείου και φοίτησε στο πανεπιστήμιο για δύο χρόνια, στη Νομική Σχολή. Σε συνέντευξή του το 2016 στο γερμανικό αθλητικό περιοδικό 11 Freunde, ανέφερε ότι οι σπουδές του στη νομική ήταν χαμένος χρόνος. «Εξάλλου, μπορώ να αγοράσω δικηγόρους». Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο για την ομάδα νέων του HFC Haarlem, αλλά σταμάτησε σε ηλικία 18 ετών το 1987 για να γίνει επικεφαλής της ομάδας νέων, και αργότερα τεχνικός διευθυντής των συλλόγων.

Ο Ραϊόλα όμως μεσουράνησε ως ποδοσφαιρικός παράγοντας. Άρχισε να εργάζεται στην Sports Promotions, μια εταιρεία αθλητικών πρακτόρων, και βοήθησε στις μεταγραφές πολλών Ολλανδών παικτών υψηλού προφίλ σε ιταλικούς συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων του παίκτη του Άγιαξ, Μπράιαν Ρόι (το 1992 στη Φότζια) και του Μαρτσιάνο Βινκ (το 1993 στη Τζένοα), των Wim Jonk και Dennis Bergkamp (και οι δύο το 1993 στην Internazionale) και Michel Kreek (το 1994 στην Πάντοβα). Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky Sports το 2021, ο Roy και ο Kreek επαίνεσαν και οι δύο τον Ραϊόλα για την ικανότητά του να τους βοηθήσει να τακτοποιηθούν. Είπαν μάλιστα ότι αφιέρωσε χρόνο για να βοηθήσει σε καθημερινές πτυχές της ζωής τους, όπως να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, να αγοράσουν αυτοκίνητο και να βρούν χώρο να μείνουν.

Η απογείωση

Μετά από λίγο, ο Ραϊόλα αποφάσισε να εγκαταλείψει την εταιρεία και να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Η πρώτη του μεγάλη ανεξάρτητη μεταγραφή ήταν η υπογραφή του Pavel Nedvěd από τη Σπάρτα Πράγας για τη Λάτσιο μετά την εντυπωσιακή του εμφάνιση στο UEFA Euro 1996. Περισσότεροι από 20 παίκτες που έπαιζαν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εκπροσωπήθηκαν από τον Ραϊόλα.

Το 2008 ο Ιταλός συμμετείχε σε δύο πειθαρχικές ακροάσεις από την Federazione Italiana Giuoco Calcio (FIGC) για παρατυπίες στις μεταγραφές, ως μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από τις ιταλικές αρχές.

Τον Αύγουστο του 2016 ο Ραϊόλα φέρεται να κέρδισε 25 εκατ. ευρώ από την αξίας 105 εκατ. ευρώ μεταγραφή του Πογκμπά. Στη συνέχεια αγόρασε το σπίτι στο Μαϊάμι ενός από τα πιο διάσημα αφεντικά της αμερικανικής Μαφίας, του Αλ Καπόνε, για 9 εκατομμύρια ευρώ. Στις 8 Μαΐου 2019, η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απαγόρευσε στον Ραϊόλα να ενεργεί ως ατζέντης για τρεις μήνες. Στις 10 Μαΐου, οι απαγορεύσεις έλαβαν παγκόσμια διάσταση, καθώς η Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA υιοθέτησε τις αποφάσεις της ιταλικής ομοσπονδίας. Στις 13 Ιουνίου πάντως ο Ραϊόλα και ο ξάδερφός κέρδισαν την έφεση που είχαν ασκήσει κατά της απαγόρευσης στο Ομοσπονδιακό Εφετείο στην Ιταλία.

Το 2019 ο Ραϊόλα, μαζί με τους συναδέλφους του Roger Wittmann, Jorge Mendes και Jonathan Barnett, σχημάτισαν το “The Football Forum”, ένα διεθνές κίνημα παικτών και πρακτόρων για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός νέου ποδοσφαιρικού συμπλέγματος αντιπαραθετικού προς τη FIFA. Στις 22 Ιανουαρίου 2020 ο Ραϊόλα, μαζί με τους Mendes και Barnett μεταξύ άλλων, απείλησαν τη FIFA με νομικές κυρώσεις μετά την επιβολή πλαφόν στις αμοιβές για μεταγραφές.

«Τα καλύτερα»

«Δεν λέω ότι δουλεύω πιο σκληρά από έναν εργάτη ορυχείου», έλεγε ο ίδιος στην προαναφερθείσα συνέντευξη στο «The Athletic». «Αλλά είμαι τυχερός που εργάζομαι σε ένα περιβάλλον, σε έναν κλάδο που έγινε βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων. Εντάξει, είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ένας πράκτορας στην ποδηλασία που δουλεύει τόσο σκληρά όσο εγώ και ίσως είναι τόσο καλός όσο εγώ ή καλύτερος, αλλά ο κόσμος του, ο αθλητικός του κόσμος, η βιομηχανία του, είναι μικρότερη. Επομένως, τα κέρδη μας αντικατοπτρίζουν τη σημασία του κλάδου μας και τη σημασία των πελατών μας».

Την ημέρα που ανακοινώθηκε ο θάνατος του Ραϊόλα, ο επιθετικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ, απέτισε έναν σύντομο φόρο τιμής, αναρτώντας στο Twitter ένα σχόλιο δύο λέξεων μαζί με μια κοινή τους φωτογραφία. Το μήνυμα απλά έγραφε: «Τα καλύτερα».


Το είδος της εκτίμησης που είχε σημασία για τον Ραϊόλα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι