Η αρρωστημένη εμμονή της Κίνας με τους Αμερικανούς θέτει σε κίνδυνο τον στόχο της να τους ξεπεράσει.

Με περίπου πέντε φορές τον πληθυσμό των ΗΠΑ και έναν ισχυρό μεταποιητικό τομέα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου φιλοδοξεί να κατακτήσει την πρώτη θέση. Ωστόσο, η ορμή αυτή είναι υπό αμφισβήτηση. Αν και η κινεζική ανάπτυξη επιταχύνθηκε 4,8% το πρώτο τρίμηνο, ενώ εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών συρρικνώθηκε, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διέταξε τους αξιωματούχους να διασφαλίσουν ότι το εγχώριο ΑΕΠ θα ξεπεράσει τεκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών το 2022, ανέφερε η Wall Street Journal. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα ανησυχεί ότι μπορεί, όχι μόνο να χάσει τον ετήσιο στόχο της για ανάπτυξη 5,5%, αλλά ακόμη και να επιβραδυνθεί σε κάτω από το 3% περίπου που αναμένουν οι Αμερικανοί αναλυτές.

Η αμερικανική ανάπτυξη ξεπέρασε την Κίνα κατά πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, αλλά η Λαϊκή Δημοκρατία ξεπερνά σταθερά τον αντίπαλό της σε ετήσια βάση. Ωστόσο, καθώς η ικανότητά της να ενισχύσει το ΑΕΠ μέσω επενδύσεων αποδυναμώνεται, το χάσμα έχει μειωθεί και τα επίσημα στοιχεία φαίνονται όλο και πιο νεφελώδη. Πάρτε το πρώτο τρίμηνο: ο τομέας των ακινήτων, που ωθεί το ένα τρίτο της παραγωγής, έχει τελματώσει, ενώ τα δρακόντεια lockdown έχουν καταστείλει την κατανάλωση, αλλά μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι εξέδωσαν μια ρόδινη αποτίμηση.

Η υπόθεση του Πεκίνου για αναπόφευκτη σύγκρουση δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, που επιδεινώνεται από τους δασμούς και τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά των κορυφαίων εταιριών της Κίνας. Ακόμα κι έτσι, υπάρχει περίσσευμα παρανοϊκής καχυποψίας. Η αυστηρότητα έναντι των εταιρειών τεχνολογίας που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπως η Didi Global, οφείλεται στις ανησυχίες ότι οι Αμερικανοί ενδέχεται με κάποιο τρόπο να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα. Οι αξιωματούχοι είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν μια ύφεση για να εξαλείψουν τον Covid-19 εντός των συνόρων ώστε να καταδείξουν την αμερικανική επιδημιολογική ανικανότητα. Η έγκριση της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία θα βλάψει τις τοπικές εταιρείες, αλλά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δικαιολογούν τη θυσία υποστηρίζοντας ότι η υποστήριξη της Μόσχας είναι απαραίτητη για να αποτραπεί η Ουάσιγκτον από το να «διασπάσει την Κίνα σε κομμάτια παζλ».

Οι δαπάνες για υποδομές σε συνδυασμό με την λαθροχειρία στα δεδομένα – για παράδειγμα, έξυπνο «μαγείρεμα» εισροών και τιμών – θα στηρίξουν τα στατιστικά της Κίνας φέτος. Αλλά αυτό είναι δανεισμός έναντι μελλοντικής ανάπτυξης. Η οικονομία πρέπει να επεκτείνεται περίπου κατά 4,8% ετησίως για να πετύχει τον ανομολόγητο στόχο του Σι για διπλασιασμό του ΑΕΠ έως το 2035. Μια κρίση χρέους ή παρατεταμένες καταστολές στον ιδιωτικό τομέα θα κατέστρεφαν αυτό το σχέδιο.

Ταυτόχρονα, τα πιο πιεστικά προβλήματα της Κίνας –η μείωση του ποσοστού γεννήσεων, η πτώση της παραγωγικότητας, ένας σπάταλος κρατικός τομέας– δεν είναι υποπροϊόντα της αμερικανικής ηγεμονίας, ούτε μπορούν να ξεπεραστούν. Ο ανταγωνισμός είναι υγιής, αλλά η ανασφάλεια είναι δυσβάστακτη.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News