Η Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών πρώτων υλών Υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο», για τα νέα μέτρα στήριξης στην ενέργεια, αλλά και για την πλατφόρμα ενίσχυσης.

Η κ. Σδούκου μίλησε για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να στηρίξει τους πολίτες και για την ενεργειακή κρίση.

Για τα 600 ευρώ και την πλατφόρμα επιδότησης είπε πως, «Αυτό είναι το δεύτερο μέτρο της τριπλής παρέμβασης. Έως τώρα επιδοτούσαμε έως 300 κιλοβατώρες, Θέλαμε να διορθώσουμε την αδικία αυτή και από τον Ιούλιο επιδοτούμε αναδρομικά το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές από Δεκέμβριο έως Μάιο».

«Αφορά μόνο τα νοικοκυριά, για τις χρεώσεις που έχουν γίνει μόνο στις κύριες κατοικίες. Αυτή η επιδότηση θα δοθεί στον λογαριασμό IBAN του δικαιούχου και δε θα το δει στον λογαριασμό», συμπλήρωσε η κ. Σδούκου.

«Αυτό θα γίνει σε λογαριασμούς που έχουν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, το οποίο είναι περίπου το 95% των νοικοκυριών. Η ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν καταβληθεί τα χρήματα», πρόσθεσε.

Χρήσιμα ερωτήματα

Η κ. Σδούκου απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν όλους τους πολίτες.

Είμαι ενοικιαστής και δεν έχω φέρει το ρολόι στο όνομά μου, τί κάνω;

Το όνομα στου οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός δε συνδέεται με την επιδότηση. Θα λάβει την επιδότηση αυτός που έχει δηλώσει στο Ε1 ως κύρια κατοικία, το σπίτι που μένει.

Τί θα γίνει με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων οι οποίοι, είναι ήδη σε ρύθμιση για τις οφειλές τους;

Στα επαγγελματικά τιμολόγια για τον Μάιο και τον Ιούνιο, περνάμε σε μία περαιτέρω ενίσχυση προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης, ωστόσο καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό, υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής πάνω στο τιμολόγιο είναι δύσκολο να μειωθεί. Ειδικά για τις μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεων, με τα νέα μέτρα, στόχος μας ήταν να επιδοτήσουμε έως 80%.

Στον «έναντι» λογαριασμό, υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής και υπολογίζεται κάποιο ποσό έκπτωσης;

Ο υπολογισμός του ποσού γίνεται επί του αθροίσματος του λογαριασμού, που έχουν ρήτρα, και που επομένως έχουν αύξηση. Στον έναντι δεν θα φανεί, αλλά θα προσθέσουμε τις αυξήσεις που έχουν γίνει από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο. Είναι ανάλογα με το ποσό της αύξησης των λογαριασμών στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

«Το ζητούμενο είναι να λύσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του. Από τον Ιούλιο και μετά στόχος μας είναι να σταθεροποιήσουμε την τιμή της λιανικής», κατέληξε η κ. Σδούκου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια