Ισχυρές πιέσεις στις τιμές των ομολόγων προκαλεί και σήμερα η προοπτική αύξηση των επιτοκίων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά και σε άλλες μεγάλες οικονομίες, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να διατηρούνται σε ανοδική τροχιά, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το νέο τοπίο που διαμορφώνεται κυρίως από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και για τις αναπτυξιακές προοπτικές, εκτίμηση η οποία αποτυπώνεται και στην αρνητική πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών.

Η αύξηση των επιτοκίων

Σημειώνεται ότι οι Κεντρικές Τράπεζες σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, και Αυστραλία έχουν ήδη ανοίξει τον κύκλο αύξηση των επιτοκίων τους σε μία προσπάθεια να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει με τους υψηλότερους ρυθμούς των τελευταίων δεκαετιών. Και από ό,τι φαίνεται οι αγορές προεξοφλούν ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει το παράδειγμα τους, πολύ ταχύτερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Ειδικότερα, στην εγχώρια αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 106 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,67%, από 3,51% χθες, έναντι 1,10% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,57% από 2,39% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σημαντικά το δολάριο έναντι του ευρώ. Έτσι νωρίς το απόγευμα κυμαίνονταν στα 1,0523 δολ. από το επίπεδο των 1,0547 δολ που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0559 δολ.

Οι αποδόσεις του αμερικανικού

Ανοδικά κινούνται και αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εν μέσω ανησυχιών για αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2018 και τελευταία άνοδο κατά 6 μονάδες βάσης στο 3,185%. Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του Δημοσίου κινήθηκε 7 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 3,293%.

Το 10ετές επιτόκιο έσπασε πάνω από το όριο του 3% στις αρχές της περασμένης εβδομάδας αφού η Fed ανακοίνωσε την τελευταία της κίνηση νομισματικής πολιτικής.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό με πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων έχει επίσης πυροδοτήσει ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης