Μπορεί η μέση εκτίμηση (consensus) των οικονομολόγων των διεθνών οργανισμών, των διεθνών οίκων και των διεθνών τραπεζών να κάνει λόγο για ανάπτυξη στο 3,2% για την Ελλάδα το 2022, καθώς όμως οι εξελίξεις οδηγούν σε ένα ενεργειακό έλλειμμα στην ευρωζώνη, που θα έχει πληθωριστικό και υφεσιακό αντίκτυπο, θα επηρεαστεί και η ελληνική οικονομία.

Οι επίσημες εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης

Ο πόλεμος εξάλλου συνεχίζεται, το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται, ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 10% τον Απρίλιο και οι εκτιμήσεις για τον εφετινό ρυθμό ανάπτυξης περιορίζονται από το ΥΠΟΙΚ στο 3,1% ή στο 2,1% στο δυσμενές σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας, την ώρα που η κυβέρνηση εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με τους αναλυτές να επισημαίνουν και το ρίσκο του εκλογικού κύκλου.

Με την ευρωζώνη να κινείται προς την κατεύθυνση του στασιμοπληθωρισμού, καθώς μετά βίας θα αναπτυχθεί τα επόμενα τρίμηνα, ενώ ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 7%, η Bank of America, προβλέπει τώρα πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,6% το 2022 και 2% το 2023.

Το ακόμη μακρινό τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Συνολικά εξάλλου, το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία δεν μοιάζει να έρχεται σύντομα με αποτέλεσμα το ενεργειακό κόστος θα παραμείνει υψηλό, λειτουργώντας και ως ένας «φόρος» για νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για μεγάλο διάστημα.

Παράλληλα και η ING, προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2,9% για την Ελλάδα το 2022 (από 3,9% προηγουμένως) και 2,4% για το 2023 (από 4% προηγουμένως). Ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση αναμένεται για το 2024, με την ανάπτυξη να πέφτει στο 1,9%, με την ανάπτυξη συνολικά στην ευρωζώνη να είναι υποτονική, καθώς οι δυσμενείς παράγοντες συνεχίζουν να επιδρούν.

Υπάρχουν αναθεωρήσεις

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης φέτος κατά 1 μονάδα σε σύγκριση με την προ πολέμου εκτίμησή της, ώστε να διαμορφωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ, προβλέπει στο βασικό της σενάριο η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στο δυσμενές η επίπτωση ανεβαίνει στις 2 μονάδες και ο ρυθμός ανάπτυξης προσγειώνεται στο 2,8%, κάτι το οποίο δείχνει ότι βρίσκεται κοντά με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, διατηρώντας και την αισιοδοξία για την πορεία.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ, στην έκθεσή του για την οικονομία, προβλέπει για φέτος ανάπτυξη στο 3,5%. Παράλληλα, Οι δύο οίκοι αξιολόγησης που αναβάθμισαν το αξιόχρεο της Ελλάδας ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ο οίκος DBRS, σε έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας, εκτιμούσε ότι η οικονομική μεγέθυνση θα φτάσει φέτος το 4,3% και στο 4,4% το 2023.

Αντιστοίχως η Standard & Poor’s εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,4% το 2022 και πάνω από 3% για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, σύμφωνα με τη Societe Generale επίκειται αναβάθμιση της χώρας μας και από την Fitch στις 8 Ιουλίου.

Επίσης, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στο βασικό σενάριο για το 2022, στο οποίο ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά το δεύτερο τρίμηνο, το ενεργειακό κόστος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο (πετρέλαιο Brent +30-35%), δεν θα επανέλθουν γενικευμένα, ισχυρά μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας, ο διεθνής τουρισμός θα ενισχυθεί σημαντικά, ωστόσο ηπιότερα από ότι αναμενόταν στην αρχή του έτους και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό και αποτελεσματικά, προβλέπεται η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5-3,0%.

Στο εναλλακτικό σενάριο για το 2022, στο οποίο αναμένεται λήξη του πολέμου εντός του δεύτερου τριμήνου, σημαντική άνοδος του ενεργειακού κόστους, ωστόσο λιγότερο από ότι στο βασικό σενάριο (πετρέλαιο Brent +20-25%), αύξηση του διεθνούς τουρισμού, και αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης παρόμοια με το βασικό σενάριο, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 3,5-4,0% . Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 4,5% και το ΙΟΒΕ κοντά στο 5% προ των εξελίξεων.

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησής για την ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά 1 ποσοστιαία μονάδα προχώρησε η EBRD, αναφέροντας πως το ελληνικό ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 2,9% φέτος, και κατά 3,5% το 2023.

Αυξανόμενη αβεβαιότητα και υψηλό κόστος ενέργειας και βασικών πρώτων υλών, επιβραδύνουν προσωρινά το ρυθμό ανάπτυξης στο 3,0% το 2022 και οδηγούν τον πληθωρισμό σε υψηλό 25 ετών, με προοπτική ανάκτησης, ωστόσο, των απωλειώνστο ΑΕΠ έως το 2023.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα σχετικής έκθεσης της Εθνικής τράπεζας.

Παράλληλα, οι αναλυτές της τράπεζας έχουν εκπονήσει και ένα ακραίο σενάριο, βάσει του οποίου, το ΑΕΠ σημειώνει οριακή μόνο αύξηση 0,2% το 2022, με ταυτόχρονη υποχώρηση της κατανάλωσης και συρρίκνωση των ιδιωτικών επενδύσεων

Παραμένει «αγκάθι» ο πληθωρισμός

Την ίδια στιγμή, παραμένει το «αγκάθι» του πληθωρισμού το οποίο σαρώνει τα εισοδήματα των πολιτών, ενώ δημιουργεί και κοινωνικές αντιδράσεις. Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει, με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει φέτος στο 5,6% (από πρόβλεψη 0,8% στον προϋπολογισμό), χρονιά κατά την οποία θα υπάρξει κορύφωση, καθότι για τους χρόνου προβλέπει άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,6%, ενώ τα έτη 2024 και 2025 κατά 1,7%. Συνεπώς, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναμένουν ότι θα υπάρξει σύντομα μια σταδιακή αποκλιμάκωση του φαινομένου.

Ωστόσο, τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν επιμονή, κάτι το οποίο θα μπορούσε -δυνητικά- να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στην ελληνική οικονομία και στη διαχείριση, την οποία κάνει η κυβέρνηση. Άλλωστε, έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας και πιο «μαύρες» εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα στην ευρωζώνη έφτασε το 7,5%.Στο βασικό σενάριο της ΤτΕ ο πληθωρισμός είναι στο 5,2% και στο δυσμενές στο 7%, ενώ τον Απρίλιο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έκανε «άλμα» 9,4% (7,5 ο μέσος όρος στην ευρωζώνη) τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Μαΐου θα αποτυπώνουν ένα διψήφιο ποσοστό για τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί εκτιμήσεις για αυξήσεις το 2022 ακόμα και έως 11%. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στο βασικό σενάριο ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 6,99% το 2022 και η ανάπτυξη στο 3,58%. Βάσει του ήπιου σεναρίου η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,75% και πληθωρισμός στο 7,43%. Στο ακραίο σενάριο η ανάπτυξη αγγίζει το 2,21% και 11,01% πληθωρισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ «βλέπει» πληθωρισμό της τάξης του 4,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων