Πεπεισμένος ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι , αν και παραδέχθηκε ότι είχε κάνει λάθος στην εκτίμησή του ότι οι πληθωριστικές πιέσεις  θα ήταν παροδικές.

Μιλώντας στο CNBC, o Νιλ Κασκάρι υποστήριξε ότι οι επίμονες ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης έχουν δημιουργήσει τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού σε περισσότερα από 40 χρόνια .

«Είμαι βέβαιος ότι θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας στο 2%. Αλλά δεν είμαι ακόμη σίγουρος για το πόσο από αυτό το βάρος θα πρέπει να σηκώσουμε έναντι της λήψης βοήθειας από την πλευρά της προσφοράς», είπε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλιά του έρχονται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων αύξησε τα επιτόκια αναφοράς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η αύξηση των 50 μονάδων βάσης ήταν η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 22 ετών και θέτει τις βάσεις για μια σειρά κινήσεων παρόμοιου μεγέθους τους επόμενους μήνες.

Αν και ο Κασκάρι ιστορικά ευνοούσε τα χαμηλότερα επιτόκια και τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική, ψήφισε υπέρ των δύο αυξήσεων φέτος ως απαραίτητες για τον έλεγχο των τιμών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το βάρος από την αυστηρότερη πολιτική θα πέσει σε όσους βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο του φάσματος των μισθών, προκαλώντας πόνο.

«Είναι οι Αμερικανοί με το χαμηλότερο εισόδημα που τιμωρούνται περισσότερο από αυτές τις ανοδικές τιμές, και όμως τα εργαλεία πολιτικής για τη μείωση του πληθωρισμού επηρεάζουν άμεσα και αυτούς τους Αμερικανούς με το χαμηλότερο εισόδημα. Είναι οι δουλειές τους που πιθανότατα τίθενται σε κίνδυνο».

«Λοιπόν, νομίζω ότι αυτή είναι μια δύσκολη πρόκληση για όλους μας, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι το να αφήσουμε τον πληθωρισμό να παραμείνει σε αυτά τα πολύ υψηλά επίπεδα, δεν είναι καλό για κανέναν και δεν είναι καλό για τη μακροπρόθεσμη δυνατότητα της οικονομίας για οποιονδήποτε στο σύνολο του εισοδήματος», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή