Δυναμική ανάκαμψη παρουσιάζει ο τουρισμός στην Τουρκία μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, με τις αφίξεις ξένων επισκεπτών να υπερ-τριπλασιάζονται τον Απρίλιο σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού 2,57 εκατ. τουρίστες έφτασαν στη χώρα τον Απρίλιο, σε σχέση με μόλις 791.000 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κυριότερες χώρες προέλευσης ήταν η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Βρετανία, το Ιράν και βέβαια η Ρωσία, καθώς η Τουρκία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου και ωφελείται σημαντικά από αυτό.

Βέβαια ο πόλεμος, η οικονομική δυσπραγία που πλήττει την ρωσική αγορά και το μπλοκάρισμα της χρήσης ξένων πιστωτικών καρτών (όπως Visa και Mastercard) λόγω των κυρώσεων, κάνει τους Ρώσους πιο επιφυλακτικούς στο να ταξιδέψουν. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά το γεγονός ότι οι ξένοι τουρίστες προς την Τουρκία αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, οι Ρώσοι τουρίστες έχουν μειωθεί. Τον Απρίλιο 130.150 Ρώσοι έφτασαν στην Τουρκία, ήτοι μια πτώση ύψους 17% σε σχέση με πέρυσι.

Πάντως, αυτό στο οποίο στέκονται οι τοπικές αρχές είναι πως ο κρίσιμης σημασίας κλάδος για την τουρκική οικονομία φαίνεται να έχει αφήσει για τα καλά πίσω του την κρίση της πανδημίας. Είναι δε, εύλογο πως η υποτίμηση της λίρας σε ποσοστό έως και 16% έναντι του δολαρίου βοηθά στην προσέλκυση τουριστών, κάτι που γνωρίζει καλά ο Ερντογάν στην χάραξη της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της χώρας.

Πέρυσι συνολικά 25 εκατ. τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία, περίπου δηλαδή οι μισοί σε σχέση με τα 52 εκατ. των τουριστών που είχε υποδεχτεί το 2019. Όμως, για φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για θεαματική ανάκαμψη. Μάλιστα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) σε έκθεση του προ ημερών προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για τον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα της Τουρκίας θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 5,5% ετησίως για την επόμενη δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή