Σε πρωτοφανείς αναφορές σε βάρος του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Δευτέρας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι ενέπλεξε τρίτους (τις ΗΠΑ) στη διμερή αντιπαράθεση.

«Είχαμε συμφωνήσει να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη μεταξύ μας διαμάχη. Παρά το γεγονός αυτό, την περασμένη εβδομάδα (ο Έλληνας πρωθυπουργός) είχε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, μίλησε στο Κογκρέσο και τις προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16», είπε, προσθέτοντας πως για εκείνον ο Έλληνας πρωθυπουργός πλέον «δεν υπάρχει».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφασίσουν από μόνες τους αν θα πουλήσουν F-16 στην Τουρκία, χωρίς να χρειαστεί να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό, είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Δεν υπάρχει πια για μένα. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ανακοίνωσε δε ότι η Άγκυρα δεν θα προσέλθει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Αθήνα λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας προς τους ηγέτες των ΗΠΑ.

Δεν σηκώνει το γάντι η Αθήνα

Λίγο αργότερα ήρθε η απάντηση της Αθήνας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να σχολιάζει ότι «δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας». «Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», πρόσθεσε.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νέα επιχείρηση στη Συρία

O Ερντογάν ανακοίνωσε παράλληλα ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει σύντομα νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών βάθους 30 χιλιομέτρων με στόχο την καταπολέμηση των «τρομοκρατικών απειλών» από αυτές τις περιοχές.

«Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι περιοχές που αποτελούν κέντρα επιθέσεων στη χώρα μας», είπε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι δυνάμεις του στρατού και οι υπηρεσίες πληροφοριών ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες τους.

Για το εθνικής κατασκευής υποβρύχιο της Τουρκίας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζονται ολοταχώς και οι προετοιμασίες για το εθνικής κατασκευής υποβρύχιο της χώρας. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η κατασκευή του ξεκινά το 2025 και σχεδιάζεται να παραδοθεί στο πολεμικό ναυτικό της χώρας εντός 5-6 ετών.

«Έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας» είπε ο Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι «παρά την προδοσία των χωρών που θεωρούσαμε φίλες χώρες και τα παιχνίδια των συμμάχων, το πετύχαμε αυτό». «Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο», είπε.

Ελλάδα, Σουηδία και Φινλανδία

Υπονοώντας την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ακόμη ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO οι οποίοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τη δημοκρατία μας τη νύχτα της 15ης Ιουλίου (σ.σ. του 2016, κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα)». Υποστήριξε ακόμη ότι «οι ηγέτες των τρομοκρατών στη Συρία έγιναν δεκτοί με κόκκινα χαλιά».

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις κυρώσεις εναντίον μας, ειδικά από τη Σουηδία» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι «δίκαιες προσδοκίες» της Τουρκίας όσον αφορά τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και το ζήτημα των κυρώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων