Με ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων άνω του μέσου όρου της αγοράς το 2021 και αύξηση μεριδίων, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία για εφέτος, παρά τις σημαντικές προκλήσεις σε επίπεδο πληθωριστικών πιέσεων και κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Κατερίνα Τσίντσιφα, ISC Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας

Συνεχίζοντας απρόσκοπτα το επενδυτικό της πλάνο, η εταιρεία εισέρχεται στη νέα «κανονικότητα» – από τις τάσεις και τις συνήθειες, μέχρι την αγοραστική δύναμη και το mix των καναλιών – ενδυναμωμένη. Και όπως λέει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο η κα Κατερίνα Τσίντσιφα, ISC Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, «σε μια αγορά, όπως η ελληνική, όπου η εστίαση και ο τουρισμός διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, βλέπουμε ότι η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και τα δείγματα της τουριστικής κίνησης από το πρώτο κιόλας πεντάμηνο της χρονιάς επιτρέπουν να υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι προκλήσεις δεν παραμένουν εξίσου σημαντικές».

Αύξηση μεριδίων

Να σημειωθεί ότι το 2021 η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα στον τομέα των πωλήσεων. Με το σύνολο της αγοράς να σημειώνει ανάπτυξη της τάξεως του 17%, η εταιρεία κινήθηκε με ανάπτυξη πωλήσεων που ξεπέρασε το 21%, η οποία συνοδεύτηκε από την αύξηση μεριδίου στην αγορά, τόσο συνολικά όσο και σε κάθε κανάλι ξεχωριστά.

Το πλεονέκτημα της μπύρας

Αναφορικά με τη γεωπολιτική κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις και το κατά πόσο θα επηρεάσουν τη συνολική πορεία της αγοράς η κα Τσίντσιφα σημειώνει ότι οι ζυθοποιίες για ακόμη μια φορά, καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα δύσκολο πλαίσιο ειδικών συνθηκών.

«Πριν λίγο καιρό υπήρχε διάχυτη η αίσθηση της προετοιμασίας για την επόμενη ημέρα, μετά την πανδημία. Αντί αυτού όμως, το σκηνικό πολέμου στην Ουκρανία – εκτός από τις προφανείς απώλειες ανθρώπινων ζωών – έφερε και ένα παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων που επηρεάζει σημαντικά το σύνολο σχεδόν της αγοράς. Ο φόβος και η ανασφάλεια των πολιτών είναι απόλυτα φυσιολογικό να αντανακλώνται στην αγοραστική δύναμη και συμπεριφορά τους.

Ωστόσο, από την στιγμή που η κατηγορία της μπύρας είναι μικρότερης αγοραστικής δυναμικής θα έλεγε κανείς ότι ενδεχομένως τα προϊόντα μας να μπορούν να αποτελέσουν πιο προσιτές εναλλακτικές σε σχέση με άλλες κατηγορίες. Ιδίως στην συνθήκη της χαλάρωσης των μέτρων της πανδημίας και της έναρξης της θερινής περιόδου».

Το μεγάλο στοίχημα της επάρκειας

Λόγω της μεγάλης αναστάτωσης στο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας σε διεθνές επίπεδο, το πιο κομβικό στοιχείο είναι πλέον η έγκαιρη διασφάλιση της επάρκειας, τονίζει η κα Τσίντσιφα.

«Για αυτό τον λόγο φροντίσαμε – στο μέτρο του εφικτού – να διασφαλίσουμε την ροή σε επίπεδο πρώτων υλών και υλικών, την επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό μέσω νέων προσλήψεων, τα επίπεδα των αποθεμάτων και τον όσο το δυνατόν ορθότερο προγραμματισμό σε όλο το φάσμα λειτουργίας μας», αναφέρει.

Συνεχίζεται η απορρόφηση του επιπλέον κόστους

«Από την έναρξη του κύματος ανατιμήσεων – που ξεκίνησε περί τα τέλη του 2021 – έχουμε απόλυτα συνειδητά καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να απορροφήσουμε μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής, ώστε να μην αποδοθεί στους πελάτες μας και στην συνέχεια να μην καταλήξει αντίστοιχα στους καταναλωτές», επισημαίνει η κα Τσίντσιφα σχετικά με τις επιπτώσεις της αύξησης του κόστους παραγωγής και τη μετακύλισή του στους καταναλωτές.

Ενώ συμπληρώνει πως «η προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, σε συνδυασμό με διαρκείς προσαρμογές και αύξηση της αποδοτικότητας στον τρόπο λειτουργίας μας συνολικά, με έμφαση σε τομείς όπως η αλυσίδα προμηθειών».

Σταθερό επενδυτικό πλάνο

Σε επίπεδο επενδύσεων, σύμφωνα με την κα Τσίντσιφα, τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη πενταετία, το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας παραμένει σταθερό στις στοχεύσεις του. «Προχωρά σταθερά, με την πεποίθηση ότι οι επενδύσεις συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα και στην ομαλότερη μετάβαση προς το επόμενο βήμα. Με έμφαση στον τομέα Υγείας και Ασφάλειας, θέτουμε στο επίκεντρο την διαρκή αναβάθμιση του εξοπλισμού των παραγωγικών μας μονάδων, σε άμεση συνάρτηση με το φιλόδοξο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης που υλοποιούμε, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της εξαγωγικής μας δραστηριότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Η μεγάλη αξία της μείωσης εκπομπών CO2 και κατανάλωσης νερού κατά την παραγωγική διαδικασία

«Την περασμένη χρονιά, οι επενδύσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας εστίασαν κυρίως στην περαιτέρω ενίσχυση του εξοπλισμού και των συστημάτων σχετικά με την υγεία και ασφάλεια, σε όλες μας τις εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, υπήρξαν επενδύσεις σε νέες υποδομές σχετικές με την παραγωγική διαδικασία, με την ενίσχυση και ενοποίηση των συστημάτων σε πανελλαδικό επίπεδο. Κινήσεις που είχαν ως κοινό παρονομαστή την έμφαση στις νέες τεχνολογίες ως βασική παροχή για τους ανθρώπους μας».

Νέα προϊόντα

Η καινοτομία ανέκαθεν αποτελούσε στρατηγικό πυλώνα για την Ολυμπιακή Ζυθοποιία σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που κάθε χρόνο παρουσιάζει κάτι νέο.

Για εφέτος, λάνσαρε μία ακόμη γεύση στον μηλίτη Somersby και δύο νέες γεύσεις στα Tuborg mixers, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν λάβει άκρως θετικά σχόλια.

«Θα συνεχίσουμε λοιπόν να κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση, με εντατική δουλειά στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων», σχολιάζει η κα Τσίντσιφα. «Μία πορεία που χαράσσουμε προσεκτικά με βάση τις ανάγκες της αγοράς και των καταναλωτών, και τις νέες τάσεις που δείχνουν μια έντονη στροφή προς τα προϊόντα με λιγότερο ή καθόλου αλκοόλ, στο πλαίσιο ενός πιο υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής».

Βιώσιμη ανάπτυξη

Εκτός από ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα η Ολυμπιακή Ζυθοποιία σχεδιάζει τη βιώσιμη ανάπτυξη προς το μέλλον με ένα ολοκληρωμένο πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης, με διακριτικό τίτλο «Μαζί προς το ΜΗΔΕΝ», το οποίο στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες επιδιώκοντας:

• Μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα

Ως μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιχείρηση, έχει ήδη δεσμευθεί για τον εκμηδενισμό του ανθρακικού της αποτυπώματος στα επόμενα χρόνια. Στόχος αυτός ήδη υλοποιείται, καθώς από το 2015 έχει επιτευχθεί μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 52%, ενώ ίδιο είναι και το ποσοστό μείωσης της κατανάλωσης θερμικής ενέργειας. Η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας την ίδια χρονική περίοδο φτάνει στο 35%. Milestones που επιτυγχάνονται με φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικές διαδικασίες, τήρηση των αυστηρότερων προδιαγραφών ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας, συνεχής αναβάθμιση του εξοπλισμού, επαναξιολόγηση κάθε σταδίου της αλυσίδας εφοδιασμού. Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, συμμετέχοντας και σε πιλοτικά προγράμματα ως προς την διεύρυνση των πρόσθετων εφαρμογών τους.

• Μηδενική σπατάλη νερού

Με την ενσωμάτωση τεχνολογικών λύσεων και καινοτομιών, αλλά και με προσεκτικές, οργανωμένες και απολύτως στοχευμένες κινήσεις, η κατανάλωση νερού έχει ήδη μειωθεί κατά 48% από το 2015.

• Μηδενική κατάχρηση αλκοόλ

Η σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης, με μέτρο και υπευθυνότητα, με το μήνυμα αυτό να είναι εμφανές στο σύνολο των συσκευασιών και των επικοινωνιακών υλικών των αλκοολούχων προϊόντων της. Παράλληλα, προωθείται διαρκώς η κατηγορία της Μπύρας Χωρίς Αλκοόλ στην ελληνική αγορά. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2021 εγκαταστάθηκε αλκοολόμετρο (Interlock) στο σύνολο των οχημάτων του εταιρικού στόλου, αναδεικνύοντας έτσι την Ολυμπιακή Ζυθοποιία στην πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που υλοποιεί κάτι αντίστοιχο. Έτσι, πλέον, οι εργαζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους ένα χρήσιμο εργαλείο πρόληψης, όπως είναι το αλκοολόμετρο, ενώ διαθέτουν και τις γνώσεις για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ.

• Μηδενικά ατυχήματα στον χώρο εργασίας

Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι ένας τομέας στον οποίο η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη προσοχή, πετυχαίνοντας αύξηση 38% στο ποσοστό συμμόρφωσης ως προς του βασικούς κανόνες ασφαλείας για το διάστημα 2017-2021, αλλά και σταθερή μείωση του δείκτη ρυθμού ατυχημάτων στον χώρο εργασίας. Ακολουθώντας τους «Βασικούς Κανόνες Ασφάλειας» (Life Saving Rules), πραγματοποιώντας συχνές εκπαιδεύσεις, συστήνοντας ομάδες πρώτων βοηθειών, διοργανώνοντας μηνιαίες ενημερωτικές διερευνώνται διεξοδικά μη ασφαλείς συμπεριφορές και συνθήκες, δεν είναι τυχαίο ότι το 2021 η Ολυμπιακή Ζυθοποιία τιμήθηκε με «Χρυσή» διάκριση στην κατηγορία «Κουλτούρα Υγείας και Ασφάλειας» στα Health & Safety Awards.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις