Ως ιστορική θεωρείται δίκαια η συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία ελεύθεου εμπορίου ανάμεσα στο Ισραήλ και σε αραβική χώρα, επιβεβαιώνοντας την πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων του Τελ Αβίβ με τον αραβικό κόσμο και την προσπάθεια για ένα ειρηνικό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Ντουμπάι ανάμεσα στην Ισραηλινή υπουργό Οικονομίας και Βιομηχανίας, Όρνα Μπαρμπιβάι και τον ομόλογο του από τα ΗΑΕ, Αμπτουλά μπιν Τουκ αλ-Μάρι.

Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν τη συμφωνία εδώ και μήνες. Καλύπτει δε, σειρά ζητημάτων, από την φορολόγηση και την μείωση των δασμών (που θα περικοπούν έως και 96% για μεγάλη σειρά προϊόντων) έως τις νέες τεχνολογίες και θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Στόχος είναι να ενισχυθεί το διμερές εμπόριο και να ενθαρρυνθούν ισραηλινές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους και να ανοίξουν γραφεία στα ΗΑΕ.

Πραγματικά το διμερές επιχειρηματικό συμβούλιο που έχει δημιουργηθεί εκτιμά πως περίπου 1.000 ισραηλινές επιχειρήσεις θα βρεθούν να συνεργάζονται με τα ΗΑΕ μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Εξάλλου, με έδρα το Ντουμπάι θα μπορούν να επεκτείνουν την δραστηριοποίηση τους στην ευρύτερη περιοχή και σε έτερες αραβικές χώρες.

Υπολογίζεται πως με την εφαρμογή της συμφωνίας το διμερές εμπόριο θα εκτοξευτεί μέσα στην επόμενη πενταετία πάνω από τα 10 δισ. δολάρια το χρόνο.

Θυμίζουμε πως Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία για την αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών τους σχέσεων, μετά από χρόνια έντασης, τον Σεπτέμβριο του 2020 χάρη στην ενεργή μεσολάβηση της αμερικανικής κυβέρνησης. Η συμφωνία θεωρήθηκε ως ιστορικής σημασίας για την ειρήνευση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και άνοιξε το δρόμο για την σύσφιγξη των διμερών σχέσεων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με τελευταίο παράδειγμα την σημερινή υπογραφή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή