Σε δραστική μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας την Παρασκευή «ποντάρουν» οι διεθνείς αναλυτές, εκτιμώντας πως θα θελήσει να διευκολύνει την χρηματοδότηση προκειμένου να τονώσει τα επίπεδα καταναλωτικής ζήτησης και δεδομένου πως δεν υπάρχει σημαντική πίεση από τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι 17 από τους 26 αναλυτές που συμμετείχαν προέβλεψαν πως η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, την Παρασκευή.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είχε προχωρήσει εκτάκτως σε μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων, από το 9,5% στο 20%, στα τέλη Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έκτοτε, ωστόσο, άρχισε σταδιακά να αντιστρέφει την πολιτική της μειώνοντας τα επιτόκια συνολικά τρεις φορές, κάθε φορά κατά 300 μονάδες βάσης, θεωρώντας πως οι συνθήκες στην αγορά το επιτρέπουν.

Το ίδιο αναμένεται να κάνει και την Παρασκευή. Μάλιστα, η εγχώρια αγορά ομολόγων φαίνεται πως προεξοφλεί μια τέτοια κίνηση. Η απόδοση του 10ετούς OFZ υποχώρησε στο 9% τη Δευτέρα, από το 9,5% που βρισκόταν κατά την προηγούμενη περικοπή από την κεντρική τράπεζα, στις 26 Μαΐου.

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση βρέθηκε στο 17,35% την περασμένη εβδομάδα, από το 17,51% την προηγούμενη. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ πάνω από το όριο ασφαλείας του 4% που θέτει η ρωσική κεντρική τράπεζα, όμως είναι βασικό για το συμβούλιο πως έχει σταθεροποιηθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή