Πονοκέφαλο για τον Λευκό Οίκο αποτελεί η σταθερή άνοδος των τιμών των καυσίμων και στην αμερικανική αγορά, προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης. Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν μέσο όρο τιμής της βενζίνης πάνω από τα 5 δολάρια το γαλόνι σε 13 πολιτείες, ενώ με τον ρυθμό αυτό θεωρείται βέβαιο πως η τιμή θα «πιάσει» σύντομα τα 6 δολάρια.

Σύμφωνα με τα εθνικά στοιχεία καταμέτρησης της AAA, ο εθνικός μέσος όρος βρίσκεται στα 4,919 δολάρια το γαλόνι. Όμως, από σήμερα και άλλες πολιτείες, όπως το Νιου Τζέρσεϊ, το Μέιν και η Μασαχουσέτη εντάχθηκαν στην λεγόμενη ομάδα των 5 δολαρίων.

Ουσιαστικά οι τιμές έχουν καταγράψει 27 ρεκόρ μέσα στις τελευταίες 28 ημέρες και το κοντέρ συνεχίζει να… μετρά.

Σε έκθεση της η JPMorgan Chase υποστήριξε πως η τιμή στα αμερικανικά πρατήρια θα φτάσει τα 6,2 δολάρια μέχρι τον Αύγουστο, ίσως και νωρίτερα.

Τα εθνικά αποθέματα βενζίνης βρίσκονται στο χαμηλότερο εποχικό σημείο από το 2015, στα 219 εκατ. βαρέλια, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές κινούνται ακόμη πιο χαμηλά. Για παράδειγμα στην Νέα Υόρκη τα αποθέματα έχουν πιάσει «πάτο» στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1993. Την ίδια ώρα η ζήτηση παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, έχοντας ανακάμψει από τα δύσκολα της πανδημίας.

Εταιρικά παιχνίδια 

Οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες υποστηρίζουν πως πέρα από την ανάγκη να ανταποκριθούν στο αίτημα για αύξηση των εξαγωγών (κυρίως προς την Ευρώπη), δεν έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα παραγωγής, λόγω της έλλειψης επενδύσεων αλλά και των σκληρότερων περιβαλλοντολογικών κριτηρίων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ακτιβιστές από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως ο κλάδος εκβιάζει τον Λευκό Οίκο να χαλαρώσει τα πράσινα κριτήρια, αλλά και να αυξήσει τις άδειες για νέες εξορύξεις. Το τελευταίο μάλιστα το έχει ήδη κάνει, κόντρα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του προέδρου.

«Οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή τους. Βρίσκονται σε πίεση από την χρηματοοικονομική κοινότητα να καταβάλουν μεγαλύτερα μερίσματα και να αυξήσουν τις επαναγορές μετοχών», αντί ουσιαστικά να επενδύσουν σε νέα έργα, υποστηρίζει ο Πάβελ Μολτσάνοφ της Raymond James.

Ενδεικτικά τον περασμένο μήνα o κολοσσός της ExxonMobil ανακοίνωσε κέρδη πρώτου τριμήνου στα 8,8 δισ. δολάρια, ήτοι δηλαδή τρεις φορές πάνω από τα κέρδη που είχε ένα χρόνο πριν. Ανακοίνωσε ωστόσο παράλληλα μέγα πλάνο επαναγοράς μετοχών ύψους 30 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή