Καμπανάκι για την υπερβολική επιρροή του City στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας κρούει έκθεση ανεξάρτητης οργάνωσης, η οποία υπολόγισε πως τράπεζες, χρηματοοικονομικές εταιρείες και παράγοντες του κλάδου έχουν προσφέρει 15 εκατ. στερλίνες στα πολιτικά κόμματα της χώρας, μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Την έκθεση δημοσιεύει η εφημερίδα The Guardian.

Η οργάνωση «Positive Money» έκανε καταγραφή των χρηματικών δωρεών, προσφορών και δώρων προς τους βουλευτές και τα κόμματα, όπως και το ύψος των εσόδων των πολιτικών από τις δεύτερες δουλειές τους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η επιρροή του City προς το Γουέστμινστερ είναι υπερβολικά μεγάλη.

Μάλιστα εντόπισε ένα τεράστιο αριθμό συναντήσεων μεταξύ τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και στελεχών λόμπι με το υπουργείο Οικονομικών, που έφτασαν να απαρτίζουν το ένα τρίτο των υπουργικών επαφών το διάστημα 2020 και 2021. Οι συναντήσεις αυτές φαίνεται πως οδήγησαν στην δρομολόγηση πιο ευνοϊκών πολιτικών, κανονισμών και φορολογικών ρυθμίσεων για την λειτουργία του City. Επίσης απέτρεψαν νομοθεσίες και κανονισμούς που είχαν να κάνουν με την πράσινη πολιτική της κυβέρνησης και την αποτροπή των δανειοδοτήσεων για project ορυκτών καυσίμων.

Κερδισμένοι οι Τόρις 

Μεγάλος κερδισμένος από την γενναιοδωρία του City ήταν βεβαίως το κυβερνών κόμμα των Τόρις, που φαίνεται να έλαβε πάνω από 11 εκατ. στερλίνες ή το 76% των συνολικών δωρεών μέσα σε δύο χρόνια.

Η έκθεση υπό τον τίτλο «The Power of Big Finance: How to Reclaim our Democracy from the Banking Lobby» υποστηρίζει πως 47 βουλευτές μοιράστηκαν το ποσό των 2,3 εκατ. στερλίνων, ήτοι δηλαδή κατά μέσο όρο 48.936 στερλίνες έκαστος από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021.

Από τα χρήματα αυτά, τα περισσότερα, περίπου 1,2 εκατ. στερλίνες μοιράστηκαν πέντε μόλις στελέχη των συντηρητικών. Από αυτούς ξεχωρίζουν η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι (που έλαβε πάνω από 200.000 για συμμετοχή σε ομιλίες και εκδηλώσεις κυρίως από την JP Morgan και την Amundi Asset Management) και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, που είχε λάβει συνολικά 175.000 ως σύμβουλος της JP Morgan, αλλά και δίδοντας ομιλίες σε εταιρίες της βρετανικής αγοράς.

Στη Βουλή των Λόρδων, η έκθεση εντοπίζει πως περίπου το ένα πέμπτο των μελών λαμβάνει αμοιβές μέσα από δεύτερες δουλειές στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα. Σε σημαντικές επιτροπές οικονομικών υποθέσεων η αναλογία αλλάζει περίπου στο μισό των μελών.

Να μπει πλαφόν 

Δεν είναι τυχαίο πως η έκθεση προτείνει να απαγορευτεί το δικαίωμα στους βουλευτές να έχουν δεύτερες δουλειές και εισοδήματα από πηγές στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης προτείνεται η επιβολή πλαφόν στο όριο των δωρεών προς τα πολιτικά κόμματα και τα χρήματα που μπορεί να λάβουν οι βουλευτές για δημόσιες εμφανίσεις και ομιλίες τους.

Θυμίζουμε πως χθες, λίγες ώρες πριν την διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον, ομάδα κορυφαίων δωρητών των Τόρις πήραν δημοσίως θέση και με επιστολή τους προς τους βουλευτές του κόμματος έστειλαν… γραμμή για την στήριξη του Βρετανού πρωθυπουργού. Την σχετική επιστολή-προειδοποίηση προς τους βουλευτές υπέγραψαν 22 μεγαλο-δωρητές που έχουν προσφέρει από κοινού 18,5 εκατ. στερλίνες στο κόμμα από το 2019.

Με στοιχεία από τον Guardian 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή