Αυξητικές τάσεις κατέγραψε η κερδοφορία από επαναλαμβανόμενες εργασίες στον τραπεζικό κλάδο στο α΄ τρίμηνο του 2022, δημιουργώντας στις διοικήσεις των συστημικών ομίλων αισιοδοξία ότι ο στόχος για υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων εφέτος είναι εφικτός, παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούν λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσαν πριν λίγες ημέρες οι τράπεζες, το καθαρό αποτέλεσμα από τις βασικές τους δραστηριότητες διαμορφώθηκε στα 278 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Πρόκειται για μία πολύ ικανοποιητική επίδοση που καταδεικνύει την ικανότητα των τραπεζών να παράγουν υψηλά κέρδη με οργανικό τρόπο, αναφέρουν αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο.

Η επίδοση αυτή καταγράφηκε κόντρα στην πίεση που δέχθηκαν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τα καθαρά έσοδα από τόκους στους 4 μεγάλους του συστήματος, λόγω των κινήσεων εξυγίανσης που ολοκληρώθηκαν το 2021, οι οποίες περιόρισαν με εφάπαξ κινήσεις το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο.

Πώς εξηγείται

Αυτό κατέστη δυνατό μέσω:

Της σημαντικής ενίσχυσης του εισοδήματος από προμήθειες, ως αποτέλεσμα των αυξημένων ρυθμών πιστωτικής επέκτασης στην επιχειρηματική πίστη και της ανόδου των πωλήσεων τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων

Της ροής νέων χρηματοδοτήσεων που έφτασαν τα 10 δισ. ευρώ, αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από την απομόχλευση λόγω των τιτλοποιήσεων και πωλήσεων κόκκινων δανείων κατά την περυσινή χρήση

Της μείωσης του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο, καθώς πλέον οι δείκτες καθυστερήσεων κινούνται κατά μέσο όρο κάτω από το 10%

Του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών, απόρροια των κινήσεων αναδιάρθρωσης του δικτύου των καταστημάτων και των επιτυχημένων δράσεων εθελουσίας εξόδου εργαζομένων

Τα επόμενα βήματα

Η στρατηγική αυτή θα συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα. Το μεγάλο στοίχημα για τις τραπεζικές διοικήσεις είναι η επιτάχυνση του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού για τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων.

Αναμφίβολα έμφαση θα δοθεί σε εξωστρεφείς κλάδους, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ υψηλές επιδόσεις αναμένονται και στη λιανική τραπεζική, τόσο στη στεγαστική, όσο και στην καταναλωτική πίστη.

Παράλληλα, θα εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών εσόδων στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης αποταμιευτικών πόρων. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη βελτίωση του δείκτη κόστους προς έσοδα.

«Η ανάπτυξη ενός διατηρήσιμου επιχειρηματικού μοντέλου που θα επιτρέπει την επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας θα ενισχύσει την ικανότητα του τραπεζικού τομέα να στηρίζει την πραγματική οικονομία, να επιβραβεύει τους μετόχους τους με ικανοποιητικά μερίσματα και να απορροφά τις επιπτώσεις ενδεχόμενων αναταράξεων, ενδογενών και εξωγενών» υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις