Σε μια λαμπερή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαΐου στο Περιστύλιο του Ζαππείου, απονεμήθηκαν τα FNL Best Restaurant Awards αναδεικνύοντας τα καλύτερα εστιατόρια του 2022 και επιβραβεύοντας την αριστεία στην ελληνική γαστρονομική σκηνή.
Τα «αστέρια»
167 εστιατόρια κατέκτησαν ένα, δύο ή τρία αστέρια, και είναι αυτά που ξεχώρισαν από τις 12 κατηγορίες που σκιαγραφούν με τον καλύτερο τρόπο τον Ελληνικό γαστρονομικό χάρτη. Στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης απονεμήθηκαν παράλληλα 7 ειδικά βραβεία – ανάμεσά τους τα πρωτοεμφανιζόμενα “Εστιατόριο της Χρονιάς” το οποίο “σήκωσε” το εστιατόριο Selene του Έκτορα Μποτρίνι και του ξενοδοχείου Katikies Garden στη Σαντορίνη, “Chef της Χρονιάς” που κέρδισε ο Μανώλης Παπουτσάκης, “Best everyday city restaurant” απονεμήθηκε στο Napul’e και “Restaurant Μanager της χρονιάς” στον Ευριπίδη Αποστολίδη. Το βραβείο Συνολικής Προσφοράς φέτος απονεμήθηκε στον πατριάρχη της γευσιγνωσίας Απίκιο, τον κατά κόσμο Γιάννη Ευσταθιάδη. Στην απονομή παρευρέθηκαν περισσότεροι από 500 εκλεκτοί καλεσμένοι, οι key players της εστίασης και του επιχειρηματικού κόσμου, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου.
Η Intracom ήταν ο μεγάλος χορηγός των 5ων FNL Best Restaurant Awards 2022, τα οποία φέτος τέλεσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία της, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ως απονεμήτρια, έκανε ειδική μνεία για τη σημαντικότητα της ανάπτυξης της γαστρονομικής δημιουργικότητας στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλές κατακτήσεις, όπως αποδεικνύει άλλωστε η πρόσφατη ένταξη της Θεσσαλονίκης, της πρώτης ελληνικής πόλης, στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της UNESCO, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού.
Σφραγίδα αναγνώρισης
Ο συνιδρυτής του FNL Guide και FNL Awards κος Πάνος Δεληγιάννης δήλωσε αντίστοιχα σχετικά: “Η σφραγίδα αναγνώρισης, αξιοπιστίας και κύρους του θεσμού μας που φέτος μας δίνει η αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού είναι πολύ σημαντική για εμάς, καθώς αφενός αποτελεί μια αναγνώριση του έργου μας, αλλά επιβεβαιώνει και την πεποίθησή μας ότι η γαστρονομία είναι βασικός πυλώνας της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας”.
Η κλίμακα της βαθμολογίας
1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfort food, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο street food.
2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε επίσης να αξιολογηθεί κι ένα απλό εστιατόριο οποιουδήποτε στιλ εφόσον οι γευστικές επιδόσεις του και η ποιότητα των υλικών του αντανακλώνται σε τέτοιο βαθμό που να το φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.
3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να αποσπάσουν μια τόσο υψηλή διάκριση.
4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο. Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει την κορυφαία διάκριση του FNL.
Τα βραβεία
Διεθνής υψηλή γαστρονομία
3 αστέρια
Lauda, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη
Σπονδή, Αθήνα
Squirrel, Danai Beach Resort and Villas, Χαλκιδική
2 αστέρια
Bill & Coo Gastronomy Project, Μύκονος
Delta Restaurant, Αθήνα NEWCOMER
Elements, Canaves Oia Epitome Hotel, Σαντορίνη
Hervé, Αθήνα NEWCOMER
Lycabettus Restaurant, Andronis Luxury Suites, Σαντορίνη
Patio, The Margi Hotel, Αθήνα
Pelagos, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα NEW ENTRY
Soil, Αθήνα NEWCOMER
The Treehouse, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
The Ziller’s, Αθήνα NEW ENTRY
Ελληνική υψηλή γαστρονομία
3 αστέρια
Botrini’s, Αθήνα
Etrusco, Κέρκυρα
2 αστέρια
Aleria, Αθήνα
Botrini’s, Angsana Corfu Resort & Spa, Κέρκυρα NEWCOMER
CTC, Αθήνα
Galazia Hytra, Summer Senses Hotel, Πάρος NEW ENTRY
Hytra, Αθήνα
Noble Gourmet Restaurant, Elysium Resort & Spa, Ρόδος NEW ENTRY
Opson, Andronis Arcadia NEWCOMER
Selene, Σαντορίνη
Varoulko Seaside, Αθήνα
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
2 αστέρια
Anama, Γιάλοβα Μεσσηνίας NEWCOMER
Noēma, Μύκονος NEWCOMER
Salonika, Macedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη
Sense, Athens Was Hotel, Αθήνα
1 αστέρι
Αλμυρίκι, Κάτω Αλμυρή Κορινθία, Πελοπόννησος NEW ENTRY
Artisanal, Αθήνα
Avant Garden, Σύρος NEW ENTRY
Barozzi, Νάξος NEW ENTRY
Black Rock, Santorini Secret Suites & Spa, Σαντορίνη NEW ENTRY
Bubo Fine Dining, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
César Meze Bar, Λίνδος-Ρόδος NEW ENTRY
Cookoovaya, Αθήνα
Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
Hellas, Πεύκος-Ρόδος NEW ENTRY
Kalopsia, Τήνος NEWCOMER
Κοντοσώρος, Ξινό Νερό
Kooc, Costa Navarino, Πελοπόννησος
Lady Finger, Andronikos Hotel, Μύκονος
Makris Restaurant, Domes Miramare Corfu, Κέρκυρα NEWCOMER
Μαραθιά, Τήνος NEW ENTRY
Μαυρίκος, Λίνδος-Ρόδος NEW ENTRY
Melia, Lesante Blu Hotel, Ζάκυνθος
Mikrasia, Katikies Myconos Hotel, Μύκονος
Ορίζοντας, Πλάτανος-Σάμος NEW ENTRY
Petra, Canaves Oia Hotel, Σαντορίνη
Philia, Κοκκάρι-Σάμος NEW ENTRY
Pomo d`Oro, Κέρκυρα
Προσήλιο, Ζάκυνθος NEW ENTRY
Salvia, Aristi Mountain Resort, Ζαγοροχώρια
Throubi, Andronis Concept Hotel, Σαντορίνη
Φοίνο, Καλαμάτα NEWCOMER
Χαρούπι, Θεσσαλονίκη
Zoga, Aeolis Hotel, Τήνος NEW ENTRY
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα
1 αστέρι
Στου Βασιλαρακιού, Νάξος NEW ENTRY
Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο
Γιουβετσάκια, Αθήνα
Elies, Καρδαμύλη Μεσσηνίας
Ο Θωμάς, Σκλήθρο Φλώρινας
Καλοκαίρι, Αντίπαρος NEW ENTRY
Κληματαριά (του Μπέλλου), Κέρκυρα
Στου Κώστα (Βασιλειάδη), Καλαμάτα
Μαγικές Κατσαρόλες, Αθήνα
Μουρτούκαλης-Τα Μπακαλιαράκια, Άργος NEW ENTRY
Μπουκαδούρα, Χαλκιδική
Νόμπελος, Ζάκυνθος
Panygiri, Σαντορίνη NEW ENTRY
Παράγκα, Απόλλωνας Ρόδος NEW ENTRY
Rosa’s, Σαντορίνη NEW ENTRY
Σούλης, Άγιοι Θεόδωροι NEW ENTRY
Ταβέρνα του Οικονόμου, Αθήνα NEW ENTRY
Taverna 37, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα NEW ENTRY
Χάραμα, Νάουσα
Χάρης, Νάξος NEW ENTRY
Ωρομέδων, Κως
Modern Bistro
2 αστέρια
Vezene Athens, Αθήνα
Vezene Santorini, Cavo Tagoo, Σαντορίνη
1 αστέρι
Albergo Gelsomino Restaurant, Κως NEW ENTRY
Annie Fine Cooking, Αθήνα NEWCOMER
Clochard, Θεσσαλονίκη
Duck Private Cheffing, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
Idol, Σαντορίνη
Malabar, The Margi Hotel, Αθήνα
Malconi’s, Αθήνα
Μανιτάρι, Θεσσαλονίκη
Μ Flavors, Athens Capital Hotel, Αθήνα NEWCOMER
San Michali, Food & Culture, Σύρος NEW ENTRY
Simul, Αθήνα
Thama, Τήνος NEW ENTRY
Γαστροταβέρνες
1 αστέρι
Αξιώτισσα, Νάξος NEW ENTRY
Απόδραση, Τήνος NEW ENTRY
Βασιλικός, Καλλίπολη Πέλλας NEW ENTRY
Mezen, Βόλος
Mezen Salonica, Θεσσαλονίκη
Μούργα, Θεσσαλονίκη
Μπλε Καναρίνι, Καλαμάτα NEWCOMER
+τροφή, Θεσσαλονίκη NEWCOMER
Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, Αθήνα NEW ENTRY
ΦΙΤΑ, Αθήνα NEW ENTRY
Ευρωπαϊκές κουζίνες
2 αστέρια
Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα
Tudor Hall, King George Hotel, Αθήνα
Veritable, Αθήνα
1 αστέρι
Abreuvoir, Αθήνα NEW ENTRY
Andromeda Restaurant, Χαλκιδική
Cabana, Sani Club, Χαλκιδική NEW ENTRY
Fresco, Sani Dunes, Χαλκιδική
Henry G., Πάρος NEW ENTRY
Ifestioni Restaurant, Aressana Hotel, Σαντορίνη NEW ENTRY
Kamares by Spondi, Eagles Palace, Χαλκιδική
Κλαδί Ελιάς, Μεσορόπη Καβάλας
Monzu, Αθήνα NEWCOMER
Napul’e, Αθήνα NEW ENTRY
Le Pavillon, Αθήνα NEWCOMER
Sterna, Kinsterna Hotel, Μονεμβασιά Πελοπόννησος
High-End Beach Restaurants
2 αστέρια
Scorpios, Μύκονος
1 αστέρι
Jackie O’, Μύκονος
Fusion & ethnic κουζίνα
2 αστέρια
Alali Restaurant, Σαντορίνη
Matsuhisa Mykonos, Belvedere Mykonos Hotel, Μύκονος
Sushimou, Αθήνα
1 αστέρι
Birdman, Αθήνα
Freud Oriental, Αθήνα
Helios, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα
Matsuhisa Athens, Αθήνα
Nikkei, Αθήνα
Nolan, Αθήνα
Senta, Αθήνα NEWCOMER
Εστιατόριο για κρέας
1 αστέρι
Basegrill, Αθήνα
Beefbar Athens, Αθήνα NEWCOMER
Beefbar Mykonos, Μύκονος
Βεργιώτικο, Βέροια
Διαγώνιος (Ψησταριά), Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
Drakoulis Dry & Raw, Αθήνα (Βούλα, Κηφισιά) – (NEWCOMER Κηφισιά)
Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Spit Jack, Αθήνα NEW ENTRY
Τηλέμαχος Athens, Αθήνα
Εστιατόριο για ψάρι
2 αστέρια
Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη
Τραβόλτα, Αθήνα
1 αστέρι
Αλλού Γυαλού, Σύρος NEW ENTRY
Armyra by Papaioannou, Costa Navarino, Πελοπόννησος
Bluefish, Αθήνα NEW ENTRY
Δουράμπεης, Αθήνα
Θαλασσάκι, Τήνος
Kritikos Port, Θεσσαλονίκη NEWCOMER
Μαρίνα, Χαλκιδική
Mario Restaurant & Farm, Πάρος NEW ENTRY
Milos, Αθήνα NEWCOMER
Papaioannou Restaurant, Αθήνα (Πειραιάς, Κηφισιά) – (NEWCOMER Κηφισιά)
Toula’s, Κέρκυρα
Τριζόνι, Χαλκιδική – (NEWCOMER Θεσσαλονίκη)
Street food
1 αστέρι
Baba Ghanoush, Αθήνα
Black Salami, Αθήνα NEWCOMER
Chicken Picnic, Αθήνα NEWCOMER
Falafel Al Sharq, Αθήνα
Feyrouz, Αθήνα
Granello, Αθήνα NEWCOMER
Hoocut, Αθήνα
Κώστας, Αθήνα
Μικρά Ασία (Πλατεία Αμερικής), Αθήνα
Overoll, Αθήνα NEWCOMER
Smash n’ bun, Αθήνα NEWCOMER
Surfer Maya, Θεσσαλονίκη NEWCOMER
Restaurand of the year
Selene, Σαντορίνη
Best everyday city restaurant of the year
Napul’e, Αθήνα
Chef of the year
Μανώλης Παπουτσάκης
Pastry chef of the year
Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκυρας, Noble Pastry
Restaurant manager of the year
Ευριπίδης Αποστολίδης, Μαραθιά, Τήνος
Best wine-list of the year
Squirrel, Danai Beach Resort and Villas, Χαλκιδική
Βραβείο συνολικής προσφοράς
Γιάννης Ευσταθιάδης
Latest News
Τα «μοντέλα» της Jaguar και ο διάλογος για την «πρόκληση» στη διαφήμιση
Αίσθηση προκαλεί η τελευταία καμπάνια της αυτοκινητοβιομηχανίας Jaguar. Παρελαύνουν ανδρικά και γυναικεία μοντέλα με έντονο μακιγιάζ, αλλά δεν εμφανίζεται ούτε ένα αυτοκίνητο
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής