Τρεις αλλαγές στη δομή του κορυφαίου εργοδοτικού φορέα της χώρας, του ΣΕΒ, επιφυλάσσει η φετινή γενική συνέλευση των μελών του, η οποία έχει και εκλογικό χαρακτήρα.

Οι επιχειρηματίες της χώρας στις 15 Ιουνίου επανεκλέγουν μεν για μία ακόμη διετία, δεύτερη, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής τον Ευθύμιο Ο. Βιδάλη, διευρύνουν ωστόσο την εκπροσώπηση του Συνδέσμου.

Οι γυναίκες

Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κορυφαία διοικητικά όργανα. Πιο συγκεκριμένα, και όπως αναφέρουν πηγές  αναβαθμίζεται το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ και ενισχύεται η  εκπροσώπηση των γυναικών , αφού εισέρχονται σε αυτό ως νέα μέλη τρεις γυναίκες. Συγκεκριμένα, εισέρχονται η  Πέγκυ Αντωνάκου της Google ΝΑ Ευρώπης, η Νάγια Καλογεράκη της Coca-Cola HBC A.G. (CCHBC) και η  Ασημίνα Τζίκα, της βιομηχανίας αλουμινίου ΕΛΒΙΑΛ. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο μέλος του συμβουλίου,  Ιουλία Τσέτη της UNIPHARMA, αναμένεται να αναλάβει  καθήκοντα γενικής γραμματέως.

Αλλά και στο γενικό συμβούλιο του Συνδέσμου ενισχύεται η συμμετοχή των γυναικών με 14 παρουσίες συνολικά.

Οι start ups

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη σύνθεση του 90μελούς γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ, το οποίο ανανεώνεται σημαντικά, με αρκετά νέα πρόσωπα, αφού συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι από επτά εταιρίες τεχνολογίας/start-ups.

Η τρίτη επίσης έχει να κάνει με την εκπροσώπηση στο γενικό συμβούλιο καθώς πλέον μετέχουν και 15 εκπρόσωποι επιχειρήσεων από την περιφέρεια.

Συνολικά στο συγκεκριμένο όργανο του ΣΕΒ συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, και από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με έντονη την παρουσία της βιομηχανίας/μεταποίησης (ξεπερνά το 40%).

Τα μηνύματα

Η φετινή γενική συνέλευση των επιχειρηματιών πραγματοποιείται με φυσική παρουσία στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» μέσα σε μία εποχή γεμάτη αβεβαιότητες και προκλήσεις, όπως αυτές προέκυψαν τόσο μετά τα κύματα της πανδημίας COVID – 19 όσο κυρίως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εντούτοις οι εργοδότες έχουν επιλέξει ως κεντρικό σύνθημα της γενικής συνέλευσης το: «Μαζί ανοίγουμε δρόμους». Αποτυπώνοντας την βασική φιλοσοφία του ΣΕΒ, αυτήν του διαλόγου μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και της Πολιτείας, αλλά και της επιδίωξης ευρύτερων συναινέσεων σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσουν και οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Η επανεκλογή

Ο υποψήφιος πρόεδρος του Συνδέσμου Παπαλεξόπουλος αναλαμβάνει για μια ακόμη διετία την προεδρία του μεγαλύτερου εργοδοτικού συνδέσμου της χώρας, ακολουθώντας μια μακρά παράδοση προσφοράς και ευθύνης στο ελληνικό επιχειρείν.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε εξ’ αρχής «την ανάγκη να αναβαθμίσουμε τη συλλογική μας ικανότητα να καινοτομούμε, ως προϋπόθεση για κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία», και στο πλαίσιο αυτό, αναβάθμισε την συμμετοχή και το ρόλο του οικοσυστήματος καινοτομίας στον ΣΕΒ, αφού περισσότερες από 83 καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας – start up έγιναν  μέλη του Συνδέσμου τα τελευταία 2 χρόνια.  Επίσης, τη διετία αυτή, έκανε πράξη την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας πανεπιστημίων, έρευνας και επιχειρηματικότητας, ενώ ο Σύνδεσμος έχει αναπτύξει δράσεις για την ενίσχυση του Upskilling & Re-skilling του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων – μελών του. Ο Παπαλεξόπουλος έχει επίσης επισημάνει ότι για την Ελλάδα, τα επόμενα 5 χρόνια προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την οικονομία μας, αγκαλιάζοντας την πράσινη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την ψηφιακή επανάσταση. Η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε πολλούς επιμέρους τομείς, το ευρωπαϊκό πλαίσιο στηρίζει, οι πόροι προσφέρονται. Το ζητούμενο είναι να επιταχυνθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα όμως να διασφαλιστούν η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής παραγωγής και η διαθεσιμότητα επαρκούς ενέργειας σε ανταγωνιστικό κόστος για όλους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις