Ημέρα τιμής για τους ανθρώπους της θάλασσας είναι η σημερινή, καθώς η 25η Ιουνίου ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ναυτικών (Day of the Seafarer) με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Διαβάστε επίσης: Οι «μάνες» της ελληνικής ναυτοσύνης

Day of the Seafarer 2022

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ναυτικών καθιερώθηκε το 2010 και εορτάζεται κάθε χρόνο με σκοπό να υπενθυμίζει σε όλη την κοινωνία και ειδικά στο ναυτιλιακό κόσμο πως οι ναυτικοί μας
αποτελούν το πιο ζωντανό κύτταρο της ναυτιλίας.

Παράλληλα, σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας των Ναυτικών είναι η αναγνώριση της συνεισφοράς του ναυτικού επαγγέλματος στο διεθνές εμπόριο, στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην κοινωνία των πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο η Ελλάδα

Όπως αναφέρει ο ΙΜΟ, το ταξίδι κάθε ναυτικού είναι διαφορετικό, αλλά όλοι αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Για το 2022, η καμπάνια έχει βασικό θέμα «Το ταξίδι σας – τότε και τώρα, μοιραστείτε το ταξίδι σας», καλώντας τους ναυτικούς και τους απλούς πολίτες να δουν τα ταξίδια των ναυτικών, τι περιλαμβάνουν, πώς έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και τι παραμένει στο επίκεντρο της ζωής τους στη θάλασσα.

Αυτή η εκστρατεία δίνει στους ναυτικούς την ευκαιρία να μοιραστούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς είναι οι αφανείς ήρωες του κόσμου μας. Αρκεί να αναλογιστούμε τι θα
συνέβαινε στον πλανήτη αν σταματούσε να «γυρνάει η προπέλα».

Οι νέοι επιστρέφουν στη ναυτιλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ναυτικών, αξίζει να σημειωθεί πως ολοένα και περισσότεροι νέοι στρέφουν το βλέμμα τους προς τη θάλασσα, αναζητώντας μια καριέρα στα ναυτιλιακά επαγγέλματα, με τη ναυτική εκπαίδευση να συμβάλει στο νέο πνεύμα εκσυγχρονισμού και ανανέωσης που πνέει στην ελληνική ναυτιλία.

Η εξασφάλιση ενός καλύτερου και ασφαλέστερου περιβάλλοντος εργασίας και διαβίωσης, η προσέλκυση νέων επαγγελματιών και η ουσιαστική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, δημόσιας και ιδιωτικής, αποτελεί ένα στοίχημα για τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας της χώρας στην παγκόσμια ναυτιλία. Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ξεκάθαρα η στροφή που κάνουν οι νέοι και οι νέες προς τις ναυτικές σχολές.

Εκτιμάται ότι η ναυτιλία θα χρειαστεί επιπλέον χιλιάδες νέους ναυτικούς μέσα στα επόμενα χρόνια προκειμένου να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου στόλου που ισοδυναμεί με άνοδο 7% μέχρι το 2025. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η διεθνής ναυτιλιακή βιομηχανία σήμερα έχει τη δυνατότητα να ναυτολογήσει 615.000 αξιωματικούς, ενώ με τα υπάρχοντα δεδομένα διαθέτει 15.000 λιγότερους από τις πραγματικές της ανάγκες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία