Τον έλεγχο της ανατολικής περιοχής του Λουχάνσκ της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε η Ρωσία, αφού οι δυνάμεις της κατέλαβαν το τελευταίο ουκρανικό οχυρό του Λισιτσάνσκ σε σκληρές μάχες.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ενημέρωσε τον  Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το Λουχάνσκ «απελευθερώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν χωριά γύρω από το Λισιτσάνσκ και περικύκλωσαν την πόλη. Ο Σόιγκου τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή «απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Λισιτσάνσκ».

Διαβάστε επίσης: Πώς θα κερδηθεί ο πόλεμος της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου

Επιβεβαιώνει η Ουκρανία

Αρχικά, ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το Λισιτσάνσκ βρίσκεται υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο».

«Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα πραγματοποίησαν σκόπιμη απόσυρση από το Λισιτσάνσκ, με αποτέλεσμα την κατάληψη της πόλης από τη Ρωσία στις 2 Ιουλίου», υποστήριζαν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, think tank με έδρα την Ουάσιγκτον. Η εκτίμηση τους βασίστηκε σε πλάνα που δείχνουν ρωσικές δυνάμεις να περπατούν με άνεση στις βόρειες και ανατολικές συνοικίες του Λισιτσάνσκ, κίνηση που υποδηλώνει ότι παρέμειναν λίγες ή και καθόλου ουκρανικές δυνάμεις.

Δυτικά του Λισιτσάνσκ, η ουκρανική πόλη Σλόβιανσκ επλήγη από ισχυρό βομβαρδισμό από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών την Κυριακή και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Λιάχ.

Λίγο αργότερα, οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την πόλη Λισιτσάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τον τελευταίο θύλακα αντίστασής τους στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, ανακοίνωσε απόψε η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, εάν συνεχίζονταν οι προσπάθειες υπεράσπισης της πόλης, οι συνέπειες θα ήταν «φονικές».

«Προκειμένου να διαφυλάξουμε τη ζωή των Ουκρανών υπερασπιστών, ελήφθη η απόφαση να αποχωρήσουμε», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

Τι σημαίνει ο έλεγχος του Λουχάνσκ

Ο έλεγχος του Λουχάνσκ, αποτελεί βασικό πολεμικό στόχο για τη Ρωσία και μπορεί να έρχεται μετά από εβδομάδες, δίνει όμως στη Μόσχα μια περιορισμένη πολιτική νίκη και μετατοπίζει το πεδίο της μάχης στη γειτονική περιοχή του Ντονέτσκ, όπου η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει σημαντικό έδαφος.

Μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, η Ρωσία εστίασε τη στρατιωτική της εκστρατεία στην περιοχή του Ντονμπάς, που περιλαμβάνει το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ. Οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές πολεμούν εκεί από την πρώτη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».